Afrikaanse+varkenspest+vereist+bewust+en+veilig+werken
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Afrikaanse varkenspest vereist bewust en veilig werken

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Vee&Logistiek Nederland roepen op tot veilig en bewust werken. Varkenshouders en hun medewerkers, veetransporteurs en chauffeurs moeten goed beseffen waar de gevaarlijke 'lekken' zitten en die dichten. De sleutel tot het vrij houden van de Nederlandse varkensketen ligt grotendeels in eigen hand.

De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in de Duitse deelstaat Brandenburg heeft nu al indirecte gevolgen voor de Nederlandse varkenssector. Een uitbraak in Nederland zou dat fors erger maken.

De afstand tot Brandenburg is groot, wilde zwijnen zullen die niet op korte termijn overbruggen. Maar veewagens of mensen die naar dit gebied gaan of naar andere besmette landen in Oost-Europa, kunnen dat wel. Vandaar de oproep van POV en Vee&Logistiek tot waakzaamheid.

Risicogebied mijden

Veetransporteurs en chauffeurs kunnen de besmette gebieden, de kernzone en de risicozone daaromheen het beste helemaal mijden. Geen dieren naar toe brengen of ophalen en er ook niet doorheen rijden.

Ook al is er in Brandenburg nog geen Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens, de oproep is om toch een tweede reiniging en ontsmetting uit te voeren. Dat is nog niet verplicht. Wel is het verplicht voor Polen en alle andere Oost-Europese landen waar wel Afrikaanse varkenspest is bij gehouden varkens. Verder is het onder andere van belang dat de chauffeurs buiten het bedrijf blijven bij laden en lossen. Alle noodzakelijk hygiënemaatregelen moeten in acht worden genomen.

Protocollen en werkwijzen checken

Varkenshouders moeten de reiniging en ontsmetting van de veewagens goed controleren en ook het R&O-boekje checken. Bij twijfel is het advies om de veewagen terug te sturen.
Verder moeten varkenshouders en medewerkers nog eens goed naar alle protocollen en werkwijzen kijken.

Waar zitten mogelijk lekken? Gaan de varkenshouder, medewerkers of bezoekers altijd na douchen en omkleden naar binnen? Is er bijvoorbeeld een risico dat medewerkers eigengemaakte vleeswaren meenemen? Opsporen van de lekken is nodig, desgewenst samen met de dierenarts.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer