Varkens+in+Zicht+niet+uit+balans+door+stoppers
Nieuws
© Varkens Archief

Varkens in Zicht niet uit balans door stoppers

'Het aantal varkensbedrijven dat stopt vanwege de saneringsregeling, heeft geen effect op het initiatief Varkens in Zicht', verwacht José Houben, dagelijks bestuurslid van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en dossierhouder sector-pr. 'Zichtstallen brengen boer en burger dichter bij elkaar. De behoefte daaraan is groot.'

Dat het aantal zichtstallen door de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen afneemt, is volgens POV-bestuurslid José Houben onwaarschijnlijk. 'Hoeveel varkensboeren daadwerkelijk gaan stoppen met hun bedrijf, is voor ons nog niet inzichtelijk. De prioriteit van de boeren ligt niet bij het direct aan ons doorgeven van de stopzetting. Dat krijgen wij pas later te horen.'

Van twee zichtstalhouders is bekend dat zij gaan stoppen. Toch verwacht Houben dat het aantal zichtstallen op peil blijft en dat er misschien zelfs enkele zichtstallen bij komt. Bovendien staat het varkenshouders vrij een zichtruimte in te richten voor publiek zonder dat zij zijn aangesloten bij Varkens in Zicht. Alleen als zij aangesloten willen zijn bij de stichting, zijn er enkele voorwaarden.

Gewenste spreiding

'In Nederland zijn meer bedrijven met goede voorzieningen om burgers naar varkens te laten kijken dan er nu deelnemen aan Varkens in Zicht. Diverse bedrijven hebben zich al gemeld om officieel zichtstal te willen worden', zegt Houben. 'Maar niet elk bedrijf kan zomaar deelnemen vanwege de gewenste spreiding over het land. Stopt een varkenshouder met een zichtstal in een bepaalde regio, dan kan een ander varkensbedrijf in die omgeving de leeggekomen zichtplek invullen.'

Transparantie wordt volgens Houben steeds belangrijker voor de varkenshouderij. 'Boeren zien dit in, maar niet iedereen kan zomaar burgers op zijn bedrijf ontvangen. Zichtstallen zijn daarvoor bij uitstek geschikt', stelt zij. 'Het aantal officiële zichtstallen zal om deze reden mogelijk nog met enkele locaties toenemen.'

The Pig Story

De website van Varkens in Zicht is offline en ook op Facebook zijn zij niet meer zo actief. Dat heeft volgens Houben een goede reden. 'Varkens in Zicht is sinds dit jaar onderdeel geworden van de website, Facebook- en Instagrampagina van The Pig Story. Hierop zijn voortaan alle zichtstallen met toelichting en adresgegevens te vinden. De getoonde beelden van de boerderijen geven een indicatie van wat bezoekers kunnen verwachten als zij zo'n stal bezoeken.'

De oude website en Facebookpagina worden volgens Houben uit de lucht gehaald, zodra alle zichtstallen en informatie zijn overgeheveld naar The Pig Story. 'Op dit moment staan nog niet alle zichtbedrijven op de zichtstallenkaart van The Pig Story. Hiervoor zijn nog foto's, filmpjes en nieuwe teksten in de maak.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer