Topsector+steunt+onderzoek+vitalisering+varkenshouderij
Nieuws
© Koos Groenewold

Topsector steunt onderzoek vitalisering varkenshouderij

Programma Vitale Varkenshouderij krijgt de komende vier jaar steun vanuit Topsector Agri&Food. De Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) hoorde op 2 november dat de Topsector de helft van het bedrag van het beoogde onderzoeksprogramma inbrengt. Programmadirecteur Alfred van Lenthe is er blij mee.

De andere helft van het benodigde geld brengen de varkenshouders, banken, varkensslachterijen, voerbranche en geneticaleveranciers bijeen.

Alfred van Lenthe, programmadirecteur Vitalisering Varkenshouderij bij CoviVa, is blij met de toezegging vanuit de Topsector en de publiek-private samenwerking (PPS). 'Hierdoor kan een serieuze stroom van onderzoeken in gang worden gezet. Alles met het doel om een toekomstbestendige varkenshouderij te creëren.'

Om wat voor totaalbedrag het voor de komende vier jaar gaat, wil Van Lenthe niet zeggen. 'CoViVa heeft vijf ambities benoemd om doelgericht te werken naar een vitale varkenshouderij in Nederland. Met die financiële toezegging ligt er een goede basis en vier jaar continuïteit, ook voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen.'

Gas geven

Er kan nu volgens de programmadirecteur vol gas worden gegeven op kringlooplandbouw, klimaatneutrale varkensvleesproductie, diergezondheid, dierenwelzijn en versterking van de positie van de boer in de keten.

'Maar we hebben nog aardig wat onderzoeksvragen waar antwoorden op moeten gaan komen. Die zaken hebben we benoemd in het onderzoeksprogramma vitale varkenshouderij', zegt Van Lenthe. 'Deze onderzoeksvragen gaan we nu concreet uitwerken in projecten. Ik verwacht dat we begin 2021 met voorstellen komen en dat deze snel daarna in gang kunnen worden gezet.'

Wat volgens Van Lenthe nu belangrijk is, is de onderzoeksmiddelen daar beleggen waar de juiste expertise wordt gekoppeld aan de beste onderzoeksfaciliteiten. 'Onze middelen willen we zo efficiënt mogelijk benutten.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer