Zonde%E2%80%A6
Blog
© Marjolein van Kilsdonk

Zonde…

Het zijn turbulente tijden in de varkenshouderij met de huidige omstandigheden; Afrikaanse varkenspest op de loer, corona en een sanering. Een tijd waar mensen goed opletten waar ze hun geld aan uitgeven.

Sund, zeggen wij hier in het mooie Brabant. Echt een woord dat oudere mensen van 65+ nog elke dag naleven. Goed nadenken waar elke euro naartoe gaat. Ze zijn net met de oorlog of net daarna geboren en hebben geleerd elke cent te sparen die ze hebben. Zelf heb ik ook nog een opa en oma die zo het leven doorkomen.

In de dagelijkse praktijk kom ik echter ook vaak verkeerde zuinigheid tegen. Zuinigheid die uiteindelijk veel meer geld kost dan men op dat moment beseft.

• In de keuken is het belangrijk dat er een mooie Smeg-koelkast staat, waar maar liefst ter waarde van 150 euro eten in zit. Achter in de stal staat er een gammele, afgeschreven, koelkast te draaien die achterin is aangevroren en voorin niet meer koelt, waar vaccin in staat van duizenden euro's. Belangrijk is dat vaccin op een juiste manier gekoeld wordt om effectief te zijn. Verpest je het vaccin door het op de verkeerde manier te bewaren? Dat is pas sund!

• Flesjes overspuiten; er lijken onderin toch nog een of twee doseringen entstof te zitten, deze ga ik met de vieze naald eruit proberen te halen en in een ander flesje doen. Ik snap dat het gevoel van sund ontstaat, maar de kans dat dit fout gaat, er bacteriegroei ontstaat en de hele inhoud van het andere flesje niet meer werkt, is aanwezig.

•Naalden wisselen; je kunt overal lezen dan je per toom een naald moet wisselen. Zie die discipline in en het geeft je zoveel voordelen. We weten dat een vieze botte naald ziekteoverdracht veroorzaakt en lelijke beschadigingen van de huid geeft. Dat is sund.Bestel dat extra doosje naaldjes!

Zo kunnen we nog even doorgaan; maar mijn advies is, let inderdaad op waar je je geld aan uitgeeft, maar weeg altijd goed af wat de consequenties zijn van verkeerde zuinigheid.

Marjolein van Kilsdonk
Vrouw van een varkenshouder

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer