Geltenvaccinatie+beschermt+jonge+biggen+tegen+mycoplasma
Partner Zoetis

Geltenvaccinatie beschermt jonge biggen tegen mycoplasma

Mycoplasma bij jonge biggen en de vaccinatiestatus van (aangevoerde) gelten kunnen nauw met elkaar zijn verweven. Op veel zeugenbedrijven vindt mycoplasmabesmetting van biggen plaats vanuit de zeug. Jonge zeugen of gelten zijn de grootste bron van infectie voor hun biggen.

Bij een hoge infectiedruk kunnen de biggen al op jonge leeftijd ziekteverschijnselen vertonen. Oudere zeugen hebben doorgaans gedurende hun leven al voldoende immuniteit opgebouwd om geen grote uitscheider te zijn.

Jonge zeugen en gelten zijn echter een risicogroep. Ze hebben vaak nog onvoldoende weerstand opgebouwd en kunnen zo grote uitscheiders worden op bedrijven waar mycoplasma een rol speelt. Zeker bij stressvolle omstandigheden als het introduceren in de groep of bij de eerste keer in de kraamstal.

Acclimatiseren

Daarom is het op bedrijven met mycoplasma belangrijk om aangevoerde gelten in de quarantainestal te laten acclimatiseren en indien nodig te vaccineren vooraleer zij in de drachtige zeugenstapel terechtkomen. Geleidelijke en gecontroleerde inbreng van het aantal jonge zeugen is noodzakelijk.

Zo beschermt u jonge biggen tegen een vroege mycoplasma-infectie en heeft u de tijd om ze een optimale weerstand op te laten bouwen, bijvoorbeeld via vaccinatie.

MM-08949

Over Zoetis

  Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en...

Lees verder »