Circo+%C3%A9n+myco+in+0%2C2+ml+vaccin+in+de+huid
Nieuws
© John Lamers

Circo én myco in 0,2 ml vaccin in de huid

Het ontwikkelen van een vaccin wat gelijktijdig bescherming biedt tegen zowel het circovirus als Mycoplasma was geen makkelijke opgave. Zeker niet omdat er genoeg antigeen in slechts 0,2 milliliter moest, zodat toediening in de huid kon. Hipra is er in geslaagd met een eigen uitvinding genaamd Nexhyon.

De uitvinding klinkt heel simpel: stop een stukje van het circovirus in een virulente –sterk ziekteverwekkend- veldstam van de Mycoplasmabacterie. Dan heb je het antigeen: de lichaamsvreemde stof waar het immuunsysteem dan antistoffen tegen gaat aanmaken. In dit geval dan tegen zowel het circovirus (Porcine Circovirus 2, PCV2) als Mycoplasma hyopneumoniae. Dat is sterk vereenvoudigd uitgelegd wat er gebeurd is bij de ontwikkeling van Nexhyon. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet en hoe het allemaal precies werkt vertelt Hipra uiteraard niet. Ze hebben in totaal ook maar liefst acht jaar met 100 mensen aan het nieuwe vaccin Mhyosphere PCV ID gewerkt. Zo heet het nieuwe 2-in-1 vaccin tegen Mycoplasma en PCV2 typen a, b en d dat Hipra op 8 oktober via een online event presenteerde in tien Europese landen.

In de huid toedienen

De ontwikkeling van Mhyosphere PCV ID heeft ook lang geduurd omdat vooraf al het doel was om het vaccin intradermaal, dat wil zeggen in de huid toe te dienen. In de huid toedienen is volgens de ontwikkelaars van Hipra veel effectiever dan in de spier. In de huid zitten veel meer immuuncellen die zorgen voor het op gang brengen van het immuunsysteem dan in de spieren. Vaccineren in de spieren is wat dat betreft eigenlijk een achterhaalde techniek. Daarbij komt dat vaccineren met de naald meer stress en pijn oplevert en je bij vaccineren in de spieren door de huid en bindweefsel daaronder heen moet voordat je in de spier komt. Dat brengt meer risico met zich mee voor het overdragen van ziektekiemen van het ene naar het andere varken tijdens het vaccineren. Bij naaldloos vaccineren is dat risico er niet.

Gebruiksklaar 2-in-1 vaccin

Bij naaldloos vaccineren komt de kleine hoeveelheid vaccin via hoge druk tot in de huid en niet verder. Daar kan het dan zijn werk doen. Het voordeel van Mhyosphere PCV ID is dat je met een vaccinatie van 0,2 milliliter voor 2 ziektes tegelijkertijd vaccineert. Voor de varkenshouders levert het naaldloos toedienen van bescherming voor 2 ziektes ineens een mooie arbeidsbesparing op.
Daarbij hebben de testen die nodig zijn voor de registratie van het vaccin duidelijk aangetoond dat voor beide ziektes voldoende immuniteit wordt opgewekt. In de praktijkproeven die onderdeel zijn van de vaccinregistratie steeg de groei met 30 gram per dag, wogen de vleesvarkens op het einde van het traject 2,6 kilo meer en daalde de uitval van 8 naar 4 procent. Die hoge uitval komt omdat de varkens in deze proef bewust werden besmet met Mycoplasma en circo.

Automatisch gegevens opslaan

Voor het toedienen van het vaccin is de Hipradermic 3.0 in gebruik, een opnieuw verbeterde versie. Die levert nog meer arbeidsgemak dan de vorige versie, doordat het lichter is, en nieuwe slimme functies heeft. Alle gegevens van het vaccin en het vaccineren worden automatisch opgeslagen. Dat zijn bijvoorbeeld batchnummer, houdbaarheidsdatum, tijdstip van vaccineren en het aantal doses. De Hipradermic 3.0 heeft een SIM kaart waarmee die via het 3G netwerk kan communiceren met een smartphone, tablet of de computer. Alle gegevens liggen daarmee automatisch vast en zijn bijvoorbeeld makkelijk te koppelen aan een biggenpaspoort.

Ondersteuning diagnose

Hipra ondersteunt al haar vaccins verder met diverse services en mogelijkheden voor diagnostiek. Zoals het inschatten van de maternale immuniteit en moment van eventuele veldinfecties. Voor extra inzicht is er de eigen analyse service: Together Piglets. Dat is een monitoringssysteem dat iedere twee maanden van alle diergroepen monsters onderzoekt op alle luchtwegziekten. De varkenshouder krijgt daarmee een goed zicht op de luchtweginfecties die op zijn bedrijf een rol spelen en ziet in combinatie met de technische cijfers het effect van de vaccinatie. Voor het volgen van de positieve effecten van Mhyosphere PCV ID vaccinatie heeft Hipra tevens AI Diagnos ontwikkeld: een app die longscore uitvoert met hulp van kunstmatige intelligentie. Het systeem heeft daartoe eerst meer dan 4.000 longen bekeken die een score kregen van een team van internationale experts. Nu kan het systeem de longen zelfstandig scoren. Daartoe is het nu nog nodig om foto’s te nemen van longen op een tafel. AI Diagnos geeft dan de longleasie score: de maat van aantasting van de longen door Mycoplasma. In de toekomst kan het systeem mogelijk nog eenvoudiger werken met camera’s die foto’s maken van de longen aan de slachtlijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer