Toename+Afrikaanse+varkenspest+Duitsland+en+Polen
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Toename Afrikaanse varkenspest Duitsland en Polen

In Duitsland zijn weer vier besmette wilde zwijnen gevonden. Het totaal komt daarmee nu op 69. Varkensbedrijven zijn nog vrij. In Polen staat de teller bij de zwijnen al op 3.362. Daar zijn al wel honderd besmettingen bij varkensbedrijven en backyardbedrijven gevonden.

Drie van de besmette zwijnen zijn gevonden in het eerste kerngebied in de Duitse deelstaat Brandenburg en één besmet zwijn in het tweede kerngebied. In totaal zijn er nu 69 besmettingen. In dit tweede gebied zal het aantal bewezen besmettingen straks nog flink stijgen, zodra alle besmette zwijnen van het eiland in de Oder zijn weggehaald.

De situatie in Polen is feitelijk veel ernstiger dan die in Duitsland. In Polen is al de honderdste besmetting op een varkensbedrijf geconstateerd. Die was op een backyardbedrijf in Oost-Polen op een bedrijf met één varken. Het was een contactbedrijf van een uitbraak nummer 98, ook al een backyardbedrijf met 27 varkens.

Duitse grens

Daarnaast zijn er in Polen dus al 3.362 uitbraken bij wilde zwijnen geconstateerd. Daarbij zitten ook zwijnen die vlakbij de Duitse grens zijn gevonden. In Polen zijn dit jaar al 145.000 wilde zwijnen gedood door jagers.

De target van 176.000 zal dan ook zeker worden gehaald. Het is de vraag of dat afdoende is. Het aantal steekt schril af bij de 850.000 zwijnen die de Duitse jagers hebben gedood. Waarbij er vooral ook in het grensgebied met Polen veel wilde zwijnen zijn bejaagd.

Besmettingen in Azië

In Zuid-Korea zijn sinds lange tijd weer twee varkensbedrijven besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. De bedrijven hebben 721 en 1.020 varkens. Daarnaast zijn twee bedrijven met in totaal 1.833 varkens preventief geruimd.

De bedrijven liggen in het grensgebied met Noord-Korea waar voortdurend besmette wilde zwijnen worden gevonden. China meldt een besmetting met Afrikaanse varkenspest bij een illegaal varkenstransport met zeventig varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer