Afrikaanse+varkenspest+in+Duitsland+neemt+flink+toe
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Afrikaanse varkenspest in Duitsland neemt flink toe

Er zullen de komende dagen meer meldingen komen van met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen in Duitsland. Op een eiland in de rivier de Oder is een hele 'rotte' zieke en dode zwijnen ontdekt met een drone. En daar zal het niet bij blijven.

De rotte (een roedel) wilde zwijnen van ongeveer dertig dieren is ontdekt in het tweede kerngebied in Märkisch-Oderland. Het eiland ligt op de grens met Polen in de Oder. Het is niet zomaar te betreden omdat er munitie ligt. De besmette zwijnen zullen straks met de nodige maatregelen van het eiland worden gehaald, zodra ze allemaal zijn overleden.

In het tweede kerngebied wordt met driehonderd man gezocht naar kadavers en zieke zwijnen. In dit tweede kerngebied is vorige week een kadaver van een wild zwijn gevonden. Dat is minimaal vier weken oud. De kans dat er dus meer besmette zwijnen in dit kerngebied zijn, is groot.

55 besmette zwijnen

In het eerste kerngebied zijn nu in totaal 53 besmette zwijnen gevonden. Daarvan er 43 nabij Neuzelle en tien nabij de andere hotspot bij Sembten. In totaal zijn er nu dus 55 besmette zwijnen gevonden in de Duitse deelstaat Brandenburg. Dat aantal kan dan de komende dagen flink oplopen.

Het plaatsen van het vaste hekwerk in Brandenburg gaat in de tussentijd niet vanzelf. Het hekwerk komt op de grens met Polen en die loopt soms midden over een dijk die ook als weg in gebruik is. Overleg met de Poolse autoriteiten is dus nodig.

Gewassen niet oogsten

Voor veel varkenshouders en boeren in de omgeving gaat het allemaal niet snel genoeg. De varkenshouders hadden graag gezien dat het hekwerk er al lang had gestaan. De akkerbouwers en veehouders kunnen hun gewassen niet oogsten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer