Saldo+vleesvarkens+zakt+maar+toch+nog+op+hoog+niveau
Nieuws
© Varkens Archief

Saldo vleesvarkens zakt maar toch nog op hoog niveau

Sinds de piek in het jaarsaldo van vleesvarkens is er alweer 10 euro afgesnoept. In maart piekte het maandsaldo op 104 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken, in augustus is dit teruggezakt naar 94 euro. Maar het zit nog altijd ruim boven het langjarig gemiddelde van 67 euro.

Agrimatie berekent over augustus een maandsaldo van iets meer dan 17.000 euro voor een vleesvarkensbedrijf met 2.300 gemiddeld aanwezige vleesvarkens. Dat is het hoogste niveau van dit jaar.

Maar in vergelijking met het jaar daarvoor hebben vleesvarkenshouders een flinke aderlating moeten doen: 9.100 euro lager (-35 procent) dan in augustus 2019. Ook ten opzichte van het maandsaldo van augustus 2018 is dat ruim 3.500 euro lager.

Redenen voor lager saldo

Vanaf de tweede helft van maart zijn de opbrengstprijzen voor varkensvlees flink gezakt door de uitbraak van het coronavirus. Vooral de vleesexport stond lang onder druk door de beperkende coronamaatregelen die effect hebben op de consumptie.

De toerismebranche is zwaar getroffen door de coronacrisis, waardoor er minder vraag naar vlees is in Zuid-Europa. Door de sluiting van de horeca is ook de binnenlandse afzet ingestort. Het herstel komt volgens Agrimatie langzaam op gang. Daartegenover staat een hogere afzet naar de supermarkten.

Importverbod China

De tijdelijke sluiting in mei en juni van enkele Nederlandse varkensslachterijen door besmettingsgevallen bij werknemers verminderde de slachtcapaciteit. Door de besmettingsgevallen legde China een importverbod op aan een aantal slachterijen. De Chinese overheid wil er zeker van zijn dat het coronavirus zich niet via voedsel verspreidt.

Producten die eerder naar China gingen, worden nu als petfood tegen lagere prijzen verkocht op andere markten. De koppen en staarten zijn hier een afvalproduct, maar in China een premium product.

Eerst werden de opbrengstprijzen nog wel ondersteund door de grote vraag uit China als gevolg van de gekrompen varkensstapel door Afrikaanse varkenspest. In juli heeft China een recordhoeveelheid varkensvlees ingevoerd. De export van de Europese Unie naar China ondervindt wel veel concurrentie. China importeert veel laaggeprijsd varkensvlees uit de Verenigde Staten.

Biggenprijs lager

Mede door de gedaalde vleesvarkensprijzen daalden ook de prijzen van biggen sinds maart flink. De biggenprijs van 36,50 euro (inclusief toeslagen) is 21 euro lager dan in augustus vorig jaar. Die lagere bigkosten kunnen de opbrengstderving voor de vleesvarkenshouder lang niet opvangen, waardoor de omzet van het vleesvarkensbedrijf in augustus bijna 9.000 euro lager was dan augustus vorig jaar.

De voerkosten waren in augustus 2 procent hoger dan vorig jaar. Begin vorig jaar waren de voerkosten aanzienlijk hoger door de prijsstijging van vooral granen als gevolg van de droge zomer in 2018. De prijs van varkensbrok daalde tot oktober 2019, gevolgd door een stijging tot mei en daarna een lichte daling.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer