Besmettingen+Afrikaans+varkenspest+in+eerste+kerngebied
Nieuws
© Eigen Foto

Besmettingen Afrikaans varkenspest in eerste kerngebied

Drie besmette wilde zwijnen zijn er weer gevonden in de Duitse deelstaat Brandenburg. Dat heeft het Friedrich-Loeffler-Institut zaterdag bevestigd. Op die dag van de Duitse eenheid hebben slachterijen doorgewerkt om het stuwmeer aan vleesvarkens enigszins te verkleinen.

De nieuwe besmettingen met Afrikaanse varkenspest zijn gevonden in het eerste kerngebied. De teller staat daar op 48. Dat stemt een beetje tot geruststelling. Het lijkt erop dat de besmetting niet nog verder is uitgebreid. In het nieuwe kerngebied ruim 60 kilometer ten noorden van het eerste kerngebied lijkt nog geen sprake van een groot probleem. Mogelijk is een besmet zwijn dat de Oder is overgestoken, direct geschoten.

Vreemd is wel dat als het een Pools ziek zwijn blijkt te zijn, dit op een behoorlijke afstand van het besmette gebied in West-Polen is gevonden. De laatste besmette gevallen van wilde zwijnen zijn overigens wel in het noorden van het besmette gebied in West-Polen gevonden.

98 besmettingen Polen

In Polen blijft het maar de verkeerde kant opgaan. Daar zijn dit jaar al 98 besmettingen met Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens vastgesteld. Dat zijn er 5 meer dan op 24 september.

Een van die besmettingen is in het besmette gebied in Centraal Polen. De overige besmettingen zijn in Oost-Polen. Het zijn 4 backyardbedrijven en een commercieel bedrijf met 846 varkens. Bij de wilde zwijnen staat de teller op 3.324 uitbraken.

Slachten op feestdag

De slachterijen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben toestemming gekregen om varkens te slachten op 3 oktober. Dat is een nationale feestdag vanwege de eenwording van Duitsland. Door de coronacrisis is de slacht- en verwerkingscapaciteit van de Duitse slachterijen nog niet op volle kracht. Tönnies draait bijvoorbeeld op 60 procent van de capaciteit. Daardoor is de afgelopen tijd een stuwmeer aan slachtrijpe vleesvarkens ontstaan.

De afzetproblemen door de Afrikaanse varkenspest hebben daar nog een schep bovenop gedaan. Er is nu wekelijks een tekort van 50.000 slachtingen alleen al om te voorkomen dat het stuwmeer nog groter wordt, meldt de ISN, de belangenvereniging van Duitse varkenshouders. Vooral de zeugenhouders worden hier hard door getroffen. Het resulteert in erg lage biggenprijzen. Dat is ook in Nederland merkbaar.

Uitbreiding slachtcapaciteit

De ISN pleit voor uitbreiding van de slacht- en verwerkingscapaciteit binnen de coronaregels. Dat is de enige oplossing. Het signaal van Noordrijn-Westfalen dat een extra slachtdag toestaat, is positief en verdient navolging van met name Nedersaksen, aldus de ISN.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer