Afrikaanse+varkenspest+buiten+bufferzone+Brandenburg
Nieuws
© Het Utrechts Landschap

Afrikaanse varkenspest buiten bufferzone Brandenburg

Ruim buiten de huidige bufferzone aan de grens met Polen is in Brandenburg een wild zwijn geschoten dat wordt verdacht van Afrikaanse varkenspest. Dat meldt de lokale MOZ-krant. De besmetting is inmiddels bevestigd. Het is een flinke tegenvaller en leidt tot de instelling van nieuwe besmette gebieden.

Het zieke wilde zwijn is volgens een persmededeling van de regio Märkisch Oderland geschoten in Bleyen. Dat ligt tegen de Poolse grens aan boven Frankfurt aan de Oder. Deze plaats was tot nu de bovengrens van de bufferzone in Brandenburg.
Bij het opensnijden van het geschoten zwijn werden veranderingen aan de organen vastgesteld die duiden op een besmetting met Afrikaanse varkenspest. Bij het onderzoek door het lokale laboratorium is het AVP-virus gevonden. De besmetting is bevestigd door het Friedrich Loeffler instituut (FLI), het Duitse referentielaboratorium.
Er wordt niet gemeld of de plek waar het wilde zwijn is geschoten en opengesneden, ontsmet is en hoe het zwijn is vervoerd. In het besmette gebied gebeurt dit namelijik wel op hygienische wijze. Een wild zwijn ter plekke open snijden lijkt in ieder geval geen goede methode in de huidige tijd met mogelijk besmette wilde zwijnen.

Uitbraak AVP in nieuwe regio Brandenburg
Uitbraak AVP in nieuwe regio Brandenburg © Eigen Foto

Nieuwe kernzone

Inmiddels is er een kernzone ingesteld met een straal van 4 kilometer rondom de plek waar het wilde zwijn is geschoten, een risicozone met een straal van 15 kilometer en een bufferzone met een straal van 30 kilomoter. In de kern- en risicozone is jagen verboden en liggen alle oogstwerkzaamheden stil. De afstand tot de kernzone bij Neuzelle is hemelsbreed circa 60 kilometer.
Ook deze nieuwe besmette gebieden worden inmiddels doorzocht dode of zieke zwijnen. En ook hier zullen uiteindelijk vaste hekwerken moeten komen waarbij dan de wilde zwijnenpopulatie binnen de hekwerken gedood moet worden. De aanpak van de besmetting zal hierdoor meer tijd gaan kosten.

Bouw hekwerken

Het aantal besmette wilde zwijnen in het huidige omheinde kerngebied bij Neuzelle is 28 september opgelopen naar 37. Er zijn 28 besmette zwijnen gevonden bij Neuzelle en 9 bij Schenkendöbern. Samen met het zwijn bij Bleyen is het aantal besmette zwijnen 38.
Op 1 oktober wordt bij Neuzelle gestart met de bouw van het vaste hekwerk rondom de witte zone. Die witte zone komt rondom de kernzone te liggen. Zodra dit vaste hekwerk er staat wordt gestart met het doden van de wilde zwijnen in het gebied.

Verder is de bouw van het vaste hekwerk op de grens van Brandenburg en Polen al gestart. Het ministerie van financien Brandenburg stelt 6 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van het 128 km lange hekwerk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer