Eerste+helft+juli+al+Afrikaanse+varkenspest+in+Brandenburg
Nieuws
© Varkens Archief

Eerste helft juli al Afrikaanse varkenspest in Brandenburg

De eerste besmette wilde zwijnen zijn waarschijnlijk al in de eerste helft van juli Brandenburg binnen gelopen en daar gestorven. Dat blijkt uit onderzoek door het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) van alle kadavers van wilde zwijnen die tot nu toe zijn gevonden.

Op 7 september werd het eerste kadaver van een wild zwijn gevonden in een geoogste maisakker in de buurt van Sembten, regio Spree-Neisse, meldt Anna Heyer-Stuffer, leider van het crisisteam in Brandenburg. Op 9 september bleek dit kadaver besmet bij de test op het deelstaat laboratorium in Brandenburg. De FLI bevestigde 10 september de besmetting.

Uit onderzoek van het FLI bleek dat dit eerste kadaver er minimaal 2 tot 4 weken had gelegen voordat het werd ontdekt. Bij de zoektochten naar kadavers zijn op 18 en 19 september vlak bij hotspot Dorchetal ten zuidwesten van Neuzelle vier skeletten gevonden. De FLI schat op basis van deze vondst dat de eerste insleep van Afrikaanse varkenspest 8 tot 10 weken eerder was, dat wil zeggen de eerste helft van juli.

45 besmette zwijnen eerste kerngebied

Volgens Heyer-Stuffer staat Brandenburg nog aan het begin van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest en het zal een lange strijd worden. Op de allereerste plaats is het noodzakelijk om alle kadavers op te sporen en op te ruimen. Dat gaat voortvarend. Het kerngebied rondom Sembten en Neuzelle is al drie keer doorzocht, waarbij dan tot nu toe 45 besmette kadavers zijn gevonden (stand 2 oktober). Daarvan 36 in hotspot Dorchetal vlakbij Neuzelle en 9 bij Schenkendöbern . Omdat het gedeeltelijk om een onherbergzaam gebied gaat wordt toch nog verwacht dat er meer kadavers worden gevonden. Bij de zoektocht zijn boswachters, mensen van het Technischen Hilfswerk (ondersteunen de brandweer) en ook het leger betrokken, naast de plaatselijke agrariërs en jagers. Daarbij worden drones gebruikt en met menselijke kettingen het land afgezocht. Ook kome er opnieuw twee hondenzoekteams helpen.

Rondom het kerngebied komt een witte zone met een breedte van 5 kilometer. Met de bouw van het hekwerk aan de buitenkant is 1 oktober gestart. Daarna wordt het binnenste hekwerk geplaatst, zodra zeker is dat het kerngebied niet meer uitgebreid hoeft te worden. De wilde zwijnen in de witte zone zullen met jagers die werken met nachtkijkers en vallen intensief worden bejaagd.

Witte zone rondom kernzone Afrikaanse varkenspest Brandenburg
Witte zone rondom kernzone Afrikaanse varkenspest Brandenburg © Eigen Foto

De kernzone rondom de tweede uitbraak in Bleyen, regio Märkisch-Oderland wordt inmiddels omheind met een tijdelijke elektrische afrastering. Ook daar wordt intensief gezocht naar kadavers en zal er een witte zone en vaste afrastering rondom de kernzone komen. Tot 2 oktober zijn daar nog geen kadavers gevonden. Het blijft nog bij het ene besmet zwijn dat is geschoten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer