Hoe+ziet+de+sector+er+over+50+jaar+uit%3F
Blog
© Marjolein van Kilsdonk

Hoe ziet de sector er over 50 jaar uit?

Hoe ziet de wereld eruit na…? Dat is een vraag die bij iedereen met zijn gedachten kan gaan spelen. Maar voor de varkenshouderij is dat al helemaal een spannende vraag. Iedereen krijgt er een ander beeld bij.


Vraag je het een werknemer van de actiegroep Varkens in Nood dan zegt die idealiter: een mooi groen landschap met alleen rondhuppelende varkens en een land vol vegetariërs. Niet echt mijn toekomstbeeld als ik erover nadenk.

Vraag je het aan politici of de overheid, dan kunnen ze je geen eenduidig antwoord geven. Maar wel duidelijk voor velen van hen is dat er minder varkens en bedrijven moeten komen in Nederland.

Momenteel is er een prikkertje gezet op de tijdlijn van de varkenshouderij. De overheid heeft een potje gevonden om varkensbedrijven vrijwillig te laten stoppen, zodat varkenshouders nog iets anders kunnen gaan ondernemen. Zoiets is in het verleden al vaker gebeurd, maar ik blijf het raar vinden dat de overheid zich bemoeit met de markt.

Bovendien steekt de overheid geld in het stoppen van bedrijven in de meest innovatieve veesector van Nederland. Wellicht naïef of ijdele hoop, maar je zou denken dat de overheid met de lastig in te schatten economische impact van de covid-19-crisis, wel zuinig zal zijn op zijn paradepaardje.

De varkenshouderij maakt namelijk deel uit van de topsectoren en levert een substantiële bijdrage aan het bruto nationaal product. Maar nee, we leven blijkbaar in een sprookjeswereld: het economische belang lijkt er niet meer toe te doen.

Hoeveel varkenshouders aan deze saneringsronde meedoen, is nog niet exact bekend. Maar onrust is er genoeg. Overal waar ik kom, is dit het eerst aangesneden gespreksonderwerp. Wat denk jij? Wat hoor jij? Hoeveel impact gaat het hebben? We komen er met een steeds kleinere club voor te staan.

Zelf ben ik er van overtuigd dat deze club van varkenshouders over tientallen jaren nog verder is uitgedund. Het vinden van opvolgers is ook in de varkenshouderij een groot probleem.

Een concreet antwoord op de vraag: hoe ziet de varkenshouderij er over 50 jaar uit?, kan ik daarom ook niet geven. Maar wat ik wel weet: er zal altijd plek zijn voor jonge, trotse, enthousiaste en moedige boeren in de agrarische wereld. Waar een wil is, is een weg.

Marjolein van Kilsdonk
Vrouw van een varkenshouder

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer