Stopper+mag+15+procent+stikstofuitstoot+houden
Nieuws
© Jos Thelosen

Stopper mag 15 procent stikstofuitstoot houden

Varkenshouders die deelnemen aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (Srv) raken niet al hun stikstofruimte kwijt. De provincies hebben afgesproken dat ze 15 procent van de stikstofuitstoot, die ze volgens hun vergunning hebben, mogen houden.

Provincie Noord-Brabant maakt de aanpassing van de Beleidsregel natuurbescherming bekend. Bij navraag blijkt die te gelden voor alle provincies. De aanpassing zorgt ervoor dat de voormalige varkenshouders een kans krijgen om met een andere activiteit hun bedrijf voort te zetten.

Al is die activiteit dan zoals afgesproken in de Srv geen intensieve veehouderijtak. De varkenshouders mogen maximaal 15 procent van de stikstofuitstoot die ze hadden volgens de vergunning voor de varkens gebruiken.

Twijfel over deelname

Volgens gedeputeerde Elies Lemkes-Straver, portefeuillehouder Landbouw van de provincie Noord-Brabant, kwamen er vanuit de varkenshouders signalen dat ze huiverig waren om van de Srv gebruik te maken.

'Zij twijfelden, omdat ze andere activiteiten op hun bedrijf wel wilden voortzetten of uitbreiden. Door de bestaande regel op deze manier aan te passen, bieden we deze groep perspectief op de bestaande locatie. Varkenshouders kunnen hierdoor beslissen of ze definitief deelnemen aan de subsidieregeling.'

Verleasen en extern salderen

De provincies willen ook de beleidsregels voor het verleasen en extern salderen zo snel mogelijk aanpassen. De uitwerking daarvan is echter nog niet afgerond door provincies en rijk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer