Spelen+met+voersmaak+stimuleert+opname
Nieuws
© Koos Groenewold

Spelen met voersmaak stimuleert opname

Hoge temperaturen in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid beperken de voeropname en de dierprestaties van kraamzeugen. Het op zulke momenten extra smakelijk maken van lactovoer verhoogt de opname met een kilo per dag. Maar de normale maximale voeropname wordt ook met smaakstoffen niet gehaald.

Het verhogen van de voeropname bij kraamzeugen onder tropische klimaatomstandigheden is een grote uitdaging voor voedingsdeskundigen. Onder tropische omstandigheden beperken kraamzeugen zichzelf. Onder koele omstandigheden nemen onbeperkt gevoerde kraamzeugen gemiddeld 7,23 kilo per dag op.

Onder warme omstandigheden registreerden de onderzoekers een opname van gemiddeld 5,66 kilo per dag. Door minder voer op te nemen, beperken ze de thermische effecten van de voeropname.

Voeropnamepatroon

Ook bleek uit hun onderzoek dat onbeperkt gevoerde kraamzeugen hun voeropnamepatroon over de dag niet uit zichzelf aanpassen. Zeugen houden het opnamepatroon over een dag heen hetzelfde als ze daarin vrijgelaten worden. In de ochtend en laat in de middag/begin van de avond zijn twee belangrijke piekmomenten dat zeugen willen vreten.

Dus in zowel koele als warme periodes van het jaar willen ze bij voorkeur op die momenten eten. Als zeugenhouders een teruglopende voeropname bij hitte toch willen stimuleren, kunnen ze dat het beste doen op die 'natuurlijk bepaalde' eetmomenten.

Vijf zoetstoffen

Onderzoek wijst uit dat vijf geurende voedingsmiddelen die door mensen worden omschreven als zoet door varkens als smakelijk worden ervaren. Het gaat om amandelolie en de smaak van perzik, framboos, vanille en aardbei. Het toevoegen van deze smaakstoffen heeft een positief effect op de voeropname bij de moderne, hoogproductieve zeug.

Door deze smaakstoffen in warme periodes op een strategische manier in te zetten, kunnen zeugen verleid worden om in koelere periodes op de dag toch wat meer voer op te nemen.

Voer smakelijker maken, werkt stimulerend voor verhitte zeugen om de opnamedaling toch iets meer te compenseren. Uit een experiment bleek dat ze met extra smakelijk voer de opname bij de kraamzeugen met een kilo per dag konden verhogen van 5,4 naar 6,4 kilo per dag.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer