Voerwinst+zeug+bijna+20+procent+hoger
Nieuws
© Varkens Archief

Voerwinst zeug bijna 20 procent hoger

De huidige dip in de biggenprijzen en de lastige afzet van de biggen overschaduwen de prima resultaten van het afgelopen gebroken boekjaar. Van juli 2019 tot en met juni 2020 komt de gemiddelde voerwinst per zeug uit op 1.211 euro. Dat is bijna 20 procent hoger dan het resultaat over 2019.

De huidige onzekerheid over de prijs en de afzetmogelijkheden van biggen en slachtzeugen door de Covid-19-maatregelen in de vleesverwerkende industrie en de afzetperikelen richting China staan in schril contrast met hoe het in de eerste helft het jaar ging. Na een absolute prijspiek voor biggen in maart zijn de biggenprijzen in een neerwaartse spiraal beland.

'Voor de zeugenhouder komt het uiteenspatten van de droomprijzen hard aan', zegt Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij. 'De uiterst moeilijke afzet van de biggen in combinatie met forse prijsdaling kan de zeugenhouder niet compenseren in zijn saldo, dat dus meteen onder druk staat.'

Biggenprijs tikt flink door

Toch hebben zeugenhouders financieel een beter eerste half jaar gehad dan in dezelfde periode van 2019, becijfert de saldo-expert. In de eerste zes maanden van 2020 is de prijs per big gemiddeld 13 euro hoger geweest dan vorig jaar in dezelfde periode. 'Dat verschil op 29,5 verkoopbare biggen tikt direct flink door, ook al betreft het slechts de helft van een jaar', stelt Bekker.

'Daarbij zijn de voerkosten voor zowel de biggen als de zeugen iets gedaald. Dat voordeel schat ik op ongeveer 12 euro per zeug per half jaar.' Wat de bigproductie afgelopen half jaar is geweest, is nog niet bekend. 'Maar een geringe stijging zal net als de als de voerkosten slechts een beperkt effect hebben. De klapper is de biggenprijs.'

1.211 euro per zeug

Met de bovengenoemde uitgangspunten berekent Bekker de voerwinst over het gebroken jaar 2019/2019 op 1.211 euro per zeug per jaar. Over 2019 is de voerwinst vastgesteld op 1.017 euro per zeug per jaar. 'Een stijging van bijna 200 euro per zeug is een mooi resultaat om op terug te kijken, maar de actualiteit baart mij zorgen. Ik hoop dat de situatie op de hele varkensmarkt snel weer normaliseert.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer