Denen+spenen+33%2C6+big+per+zeug+per+jaar
Nieuws
© Varkens Archief

Denen spenen 33,6 big per zeug per jaar

Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar bleef in 2019 op hetzelfde hoge niveau als in 2018. Een Deense zeugenhouder speent 33,6 big per zeug per jaar. Wel steeg opnieuw het aantal levend geboren biggen naar 17,5 per worp.

De afdeling varkensproductie van het Deense kennisinstituut voor Landbouw en Voedsel, Seges, zette van 815 zeugenbedrijven de jaarresultaten op een rijtje. Over 2019 is de omvang van die deelnemende bedrijven vastgesteld op 812 gemiddeld aanwezige zeugen. Dat zijn er 43 meer dan het jaar ervoor. Tien jaar geleden hield een Deense vermeerderaar gemiddeld 615 zeugen. De gemiddelde bedrijfsgrootte is in één decennium dus ruim 30 procent toegenomen.

Het aantal levend geboren biggen per worp is opnieuw gestegen. Vorig jaar waren dat gemiddeld 17,5 biggen. Dat is 0,2 levende big per worp meer dan in 2018. In 2010 bestond een gemiddelde toom uit exact drie levende biggen minder. Deense zeugenhouders hebben dus een vooruitgang geboekt van 0,3 levende big per worp per jaar.

Het aantal doodgeboren biggen per worp is in 2019 eveneens toegenomen. Kwamen in 2018 nog 1,8 biggen per worp dood ter wereld, vorig jaar was dat 1,9 big. De afgelopen tien jaar heeft dat altijd geschommeld tussen 1,6 en 1,8 dood geboren big per worp. Dit betekent dat nagenoeg elke erbij gefokte big een levende big is.

Lichtere big spenen

Ondanks de grotere toomomvang zien Deense vermeerderaars dat niet terug in een stijgend aantal gespeende biggen per worp. Net als in 2018 werden er 14,9 biggen na een gemiddelde zoogperiode van 31 dagen gespeend. De overleving van levende biggen daalde 0,6 procent naar 85,2 procent.

Bovendien leverden zeugenhouders iets in op het gemiddelde speengewicht van de biggen. In 2019 woog een big bij spenen gemiddeld 6,5 kilo en het jaar ervoor 6,6 kilo. Wat ook opvalt uit de jaarcijfers is dat de gemiddelde speengewichten de afgelopen tien jaar gestaag zijn gedaald. In 2010 woog een big bij spenen nog 7,1 kilo. In 2017 werd een laagtepunt bereikt van 6,4 kilo per speenbig.

Hoog productieniveau

Omdat de overige vruchtbaarheidsparameters op de zeugenbedrijven nagenoeg gelijk bleven, bleef het aantal gespeende biggen per zeug per jaar op hetzelfde niveau. Met 33,6 gespeende big per zeug per jaar blijven Deense zeugenhouders de productielat onverminderd hoog leggen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer