Langer+gerijpte+ham+in+trek+bij+Duitsers
Nieuws
© Abraham

Langer gerijpte ham in trek bij Duitsers

Rauwe hamspecialiteiten zijn met name In Duitsland gewild bij consumenten. Maar de opmars van langer gerijpte vleesproducten van andere eetculturen is niet te stuiten. Een voorbeeld is de afzetgroei van de Spaanse specialiteit Serranoham.

Ethnofood, voeding van andere culturen en continenten dan de lokale keuken, is een langdurige trend. De mediterrane keuken is bij uitstek leverancier van topsmaken. In Duitsland is de markt van rauwe, gedroogde hamspecialiteiten zoals de Serranoham flink gegroeid.

Volgens Duits marktonderzoek is de omzet van Serranoham in zelfbedieningszaken zoals supermarkten goed voor zo'n 67 miljoen euro per jaar. Hiervan is Serranoham dat onder private label wordt verkocht goed voor een jaaromzet van 46 miljoen euro. Als de consumptie buitenshuis erbij wordt opgeteld, overstijgt de omzet van de Serranoham-markt waarschijnlijk de 100 miljoen euro per jaar. Volgens marktleider in Duitsland Bell Food wordt er bij onze oosterburen jaarlijks naar schatting 8.000 ton aan Serranoham verkocht. Daarmee komt het aandeel Serranoham van de totale markt voor rauwe hamproducten uit op bijna 10 procent.

Inspelen op doelgroep

Het zijn met name kleinere huishoudens met hogere inkomens die geld uit willen geven voor die Spaanse hamspecialiteit. Op dit kleinverbruik speelt Bell Food in door kleine hoeveelheden te verpakken. Ook speelde de vleesverwerker in op de ‘magertrend’ in Duitsland met Serranoham met een laag vetpercentage van slechts 3 procent, meldt Fleischwirtschaft.de.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer