Duitse+varkenshouders+verliezen+20+miljoen+in+een+week
Nieuws
© Eigen Foto

Duitse varkenshouders verliezen 20 miljoen in een week

De nog voortdurende sluiting van de Tönnies-slachterij in Rheda-Wiedenbrück kost de Duitse varkenshouders deze week 20 miljoen euro. ISN, de belangenvereniging van de Duitse varkenshouders, is dan ook woest op de regiobestuurder die de opening maar uitstelt.

De sluiting van de grootste slachterij annex vleesverwerker in Duitsland heeft gevolgen voor alle Duitse varkenshouders. Normaal kan deze slachterij wekelijks minimaal 140.000 varkens slachten en de capaciteit ligt in principe nog hoger. Daarnaast worden op deze locatie ook karkassen van andere slachterijen verwerkt, onder andere van zeugen.

Vooral door de sluiting van deze Tönnies-slachterij in Duitsland zijn de prijzen in korte tijd fors gedaald. Afgelopen week met 0,13 euro en de week ervoor met 0,09 euro. Ten opzichte van de prijs van dit voorjaar, die op 2 euro stond, is er 0,50 euro verdwenen. Daarbij zijn de vleesvarkens die nu worden geleverd van de biggen die op het toppunt voor meer dan 80 euro (exclusief toeslagen) zijn opgelegd.

Actueel komen vleesvarkenshouders 50 euro per vleesvarken te kort. Daarbij worden de vleesvarkens te zwaar geleverd en worden de ondernemers gekort op de uitbetalingsprijs. Ook de zeugenhouders merken de daling van de vleesprijzen door de te lage biggenprijs en een slachtzeugenprijs die helemaal is gekelderd. Er is minstens een derde van de prijs af en de afzet is erg lastig.

Geen crisismanagement

ISN verwijt Landrat Sven-Georg Adenauer, die in de regio Gütersloh verantwoordelijk is voor de sluiting van Tönnies, vertragingstechnieken. Hij stelt zekerheid boven snelheid, maar geeft niet aan wanneer de slachterij weer mag draaien. Hij is volgens ISN alleen bezig met de lange termijn en niet met crisismanagement. Er is tot nu toe alleen toestemming van technische medewerkers om voorbereidingen te treffen op hygiënegebied, maar meer is niet bekend.

ISN pleit voor zekerheid en tegelijkertijd snelheid. De onduidelijkheid voor de varkenshouders moet nu snel over zijn. De grote verliezen die de varkenshouders lijden, bedreigen het bestaan van veel varkensbedrijven.

Gevolgen voor Nederland

De sluiting van Tönnies heeft ook gevolgen voor de Nederlandse varkenshouders. De prijzen zijn in Nederland flink gedaald. Welk deel van de prijsdaling wordt veroorzaakt door de sluiting van de Duitse slachterij, is lastig aan te geven.

De prijzen van de slachtzeugen zijn gehalveerd. Die liggen nu op 0,91 euro, tegenover 1,80 euro dit voorjaar. De vleesvarkensprijzen zijn ook fors gedaald. Van 2,12 euro inclusief btw op top bij Vion, naar nu 1,47 euro. Voor de biggenprijzen pakken de problemen in Duitsland dramatisch uit. Op top was de Vion-prijs 88,50 euro inclusief btw, nu is dat nog maar 31,50 euro.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer