20+miljoen+euro+voor+verdovingsapparatuur
Nieuws
© Animal-health-online.de

20 miljoen euro voor verdovingsapparatuur

De Duitse overheid verwacht 20 miljoen euro uit te moeten trekken voor de ondersteuning van zeugenhouders. Tot nu toe heeft bijna de helft van de Duitse zeugenhouders een aanvraag voor subsidie ingediend voor de aanschaf van verdovingsapparatuur om beerbiggen te kunnen blijven castreren vanaf 2021.

Het gaat om ongeveer 3.500 Duitse varkenshouders die voor 1 juli de overheidsbijdrage van maximaal 5.000 euro per onderneming hebben aangevraagd. Duitse varkenshouders die hun beerbiggen willen blijven castreren, dienen verdovingsapparatuur aan te schaffen die werkt op basis van isofluraan.

Dat zou kunnen betekenen dat ongeveer de helft van de varkenshouders ervoor kiest om beren te houden of te vaccineren tegen berengeur. In totaal gaat het in Duitsland om de behandeling van zo'n 21 miljoen beertjes per jaar.

Tweede openstelling

Om ook de overige varkenshouders de mogelijkheid te geven om de aanschaf van die apparatuur te overwegen, stelt de Duitse overheid de regeling opnieuw open. Tussen 31 augustus en 14 september kunnen zeugenhouders alsnog een aanvraag indienen. Voor 15 oktober moeten alle aanvragers hun factuur en betalingsbewijs aanleveren.

De Duitse overheid verwacht voor de aanschafsteun van de benodigde apparatuur in totaal 20 miljoen euro uit te trekken. Maar aan de deadline voor de invoering van het verdoofd castreren in Duitsland per 1 januari 2021 wordt niet meer getornd.

Nederlandse aanpak

De wens van sommige Nederlandse supermarkten en vleesverwerkers om vanaf 2009 alleen vers vlees van verdoofd gecastreerde varkens te verkopen, werd in 2007 in de Verklaring van Noordwijk vastgelegd. In 2008 werd een fonds voor het verdoofd castreren van beerbiggen opgericht.

Supermarkten droegen 3 cent per kilo varkensvlees af om zo samen een potje te maken waaruit de aanschaf van verdovingsapparatuur zou worden betaald. Daarnaast moesten varkenshouders een cursus volgen om de apparaten vergoed te krijgen uit het fonds.

In totaal ging het om zo'n 3,7 miljoen euro voor de ongeveer 3.500 varkenshouders die daarvoor gebruik zouden maken. Een apparaat op basis van CO2-verdoving voor het behandelen van twee biggen kostte destijds zo'n 1.000 euro per stuk.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer