Meeste+AVP%2Duitbraken+in+Europa%2C+grootste+impact+in+Azi%C3%AB
Nieuws
© Jos Thelosen

Meeste AVP-uitbraken in Europa, grootste impact in Azië

Voor 2016 trof Afrikaanse varkenspest (AVP) vooral wilde zwijnen. Incidenteel werd een backyard farm of commercieel varkensbedrijf getroffen door de besmettelijke en dodelijke varkensziekte. Maar sinds 2016 rukt het AVP-virus wereldwijd op, blijkt uit de ruim 14.000 uitbraken waarbij varkensbedrijven zijn betrokken.

Ook ontving de wereldorganisatie voor diergezondheid OIE bijna 18.000 meldingen over uitbraken bij wilde zwijnen. AVP laat een groeiend spoor achter. De ziekte heeft zich tussen 2016 en 2020 gevestigd in Afrika, Europa, Azië en beperkt verspreid in Oceanië. De continenten Noord- en Zuid-Amerika zijn nog steeds vrij gebleven van AVP.

Van de 201 landen die dierziektes bij de OIE rapporteren en die lid zijn van de gezondheidsorganisatie, zijn er 60 die een of meer meldingen hebben gemaakt van AVP-besmettingen bij (wilde) varkens. Dat betekent dat het virus in 30 procent van alle landen wereldwijd aanwezig is.

Europa

Verschillende Europese landen meldden AVP voor het eerst. Moldavië kreeg in september 2016 te maken met een eerste besmetting. Tsjechië volgde in juni 2017 en een maand later bereikte de ziekte Roemenië. Hongarije kreeg in april 2018 te maken met de eerste besmetting binnen de landsgrens en Bulgarije in augustus 2018.

België, dat sinds 1985 niet meer te maken had met AVP, werd in september 2018 geconfronteerd met een eerste uitbraak bij wilde zwijnen in de Ardennen. In juli 2019 maakte Slowakije melding van de eerste besmetting in dat land. Dit jaar hebben Servië (januari) en Griekenland (februari) de eerste melding gedaan van AVP.

Azië en Oceanië

Volksrepubliek China meldde de aanwezigheid van AVP voor het eerst in augustus 2018. Mongolië volgde in januari 2019, Vietnam in februari en Cambodja in maart. Hongkong kreeg in mei 2019 te maken met een eerste uitbraak, net als Zuid-Korea. Laos volgde in juni, Myanmar in augustus.

De Filippijnen meldden juli 2019 de eerste AVP-besmetting en zowel Noord-Korea als Oost-Timor deden dit in september. Indonesië werd in november 2019 geconfronteerd met AVP. Papoea-Nieuw-Guinea meldde in maart 2020 de eerste besmetting en India deed dat in mei 2020.

Meldingen en aantallen

Van alle AVP-uitbraken en vervolgrapporten die de IOE in de periode 2016 tot 18 juni 2020 ontving, was 67 procent afkomstig van landen in Europa. Wat betreft het rapporteren en het volgen van AVP-besmettingen lijkt Europa de bedreigende varkensziekte het meest serieus te nemen.

Maar de grootste impact van AVP op het verlies aan varkens zijn de meldingen afkomstig uit Azië. Tussen 2016 en 2020 zijn 6,73 miljoen varkens en wilde zwijnen betrokken bij de uitbraken, zo staat in rapportages die de Aziatische landen naar de IOE heeft gestuurd. Dat is 82 procent van het totale gemelde verlies wereldwijd (8,2 miljoen).

Preventieve ruiming niet gemeld

Het gaat om het aantal varkens bij bedrijven waarop AVP-besmetting is vastgesteld. Hoeveel dieren op contactbedrijven of in de nabije omgeving van smethaarden preventief zijn geruimd in de verschillende landen, wordt niet gemeld bij de OIE.

Opvallend is dat Aziatische landen vrijwel alleen gestorven varkens op backyard farms en commerciële varkensbedrijven melden. In Europa betreft het vooral meldingen van dode wilde zwijnen. Meldingen uit Afrikaanse landen gaan alleen over uitbraken bij varkensbedrijven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer