Acht+keer+AVP+in+West%2D+en+Oost%2DPolen
Nieuws
© Varkens Archief

Acht keer AVP in West- en Oost-Polen

Op een backyardbedrijf in West-Polen dicht bij de Duitse grens is Afrikaanse varkenspest (AVP) gevonden. Daarnaast is AVP gevonden op twee commerciële en vijf backyardbedrijven in Oost-Polen.

Met de acht uitbraken bij de vijf uitbraken van ruim een week geleden wordt duidelijk dat in de zomer, zoals ook vorig jaar, de meeste uitbraken zijn. Het backyardbedrijf in West-Polen telde negentien vleesvarkens. Het ligt hemelsbreed 50 kilometer van de Duitse grens. De uitbraak is op 30 juli gemeld door de Poolse veterinaire dienst.

Uitbraak nummer 20 betreft een bedrijf met 1.960 gespeende biggen. In dit gebied in het zuiden van Oost-Polen werden op 22 juli ook al drie uitbraken vastgesteld. Nu komen daar dit bedrijf en nog twee backyardbedrijven bij. Het ene bedrijf heeft twintig varkens – negen biggen, acht vleesvarkens en drie zeugen – en het tweede bedrijf heeft 69 varkens: 35 biggen, 21 vleesvarkens, twaalf zeugen en één beer.

Verder is Oost-Polen nog een commercieel bedrijf met 708 varkens – 117 zogende biggen, 151 gespeende biggen, 405 vleesvarkens, 34 zeugen en één beer – besmet met Afrikaanse varkenspest. Daarnaast drie backyardbedrijven met respectievelijk 22 vleesvarkens, zeven varkens en 26 varkens.

Duizenden wilde zwijnen

De teller bij de wilde zwijnen is al opgelopen tot 2.906 uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Hongarije blijft koploper met volgens het Europese meldingssysteem ADNS 3.182 uitbraken tot 26 juli. Roemenië telt er 578. In de hele EU zijn er 7.603 uitbraken bij wilde zwijnen. Roemenië is het land met de meeste uitbraken bij gehouden varkens: 368 uitbraken op vooral backyardbedrijven.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer