Twee+grote+AVP%2Duitbraken+in+Letland
Nieuws
© Jos Thelosen

Twee grote AVP-uitbraken in Letland

In Letland is op twee bedrijven Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. Het betreft een bedrijf met 1.785 varkens en een bedrijf met 9.779 varkens. Daardoor is een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) bij terugkomst uit dit land verplicht.

De AVP werd op 6 juli voor het eerst bij gehouden varkens vastgesteld. Het betrof een backyard-bedrijf met 31 varkens. Nu is het verspreid naar twee commerciële bedrijven. Tot 6 juli bleven de uitbraken in Letland beperkt tot de wilde zwijnen. Daarom was een tweede R&O nog niet verplicht.

Naast Letland, is een tweede R&O direct bij terugkomst in Nederland al verplicht voor Bulgarije, Griekenland, Litouwen, Polen, Slowakije, Roemenië en alle landen buiten de EU. De eerste R&O moet ter plekke na het afleveren van de dieren gebeuren. De tweede vindt plaats op een van de erkende wasplaatsen. Het bewijs van de extra reiniging en ontsmetting stuurt de transporteur naar de NVWA.

Zevende besmette bedrijf Polen

In Oost-Polen werd op 17 juli een besmetting vastgesteld op een backyard-bedrijf. Dit bedrijf met 10 varkens is het zevende besmette bedrijf. Het zesde besmette bedrijf werd op 3 juli gevonden. Dat is wat groter, met 122 varkens. Ook deze varkenshouderij ligt in Oost-Polen.

Bij de wilde zwijnen staat de teller in Polen inmiddels op 2.856 uitbraken. De laatste 7 met AVP besmette wilde zwijnen zijn daarbij gevonden in West-Polen, dicht bij de Duitse grens. Hongarije spant de kroon bij de wilde zwijnen, met 3.102 uitbraken.

De Duitse varkenssector blijft, vanwege de uitbraken in West-Polen, bevreesd dat met AVP besmette wilde zwijnen het land binnenkomen. De deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is inmiddels gestart met de bouw van een permanent hekwerk. Dat moet het tijdelijke hekwerk dat op de grens is geplaatst vervangen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer