Kwetsbaar
Blog
© Studio Van Assendelft

Kwetsbaar

Het gaat de goede kant op met covid-19 in Nederland, maar het coronaspook is nog niet verdwenen en verdwijnt misschien wel nooit. Want garanties dat er een vaccin voor de mens komt en dat het dan langdurig bescherming biedt, zijn er echt nog niet.

Het coronavirus heeft de afgelopen tijd wel duidelijk laten zien dat de varkenssector kwetsbaar is. Hoe goed een varkenshouder het zelf ook doet op zijn eigen bedrijf, hij/zij is erg afhankelijk van allerhande externe zaken. Dingen die buiten zijn of haar invloedssfeer liggen. Zo werden coronabesmettingen op de slachterijen direct landelijk nieuws. Daar bleef het niet bij. Er wordt vaak van alles en nog wat bijgesleept. Dat varkens het virus mogelijk wel konden verspreiden of dat de mens besmet kan raken via varkensvlees. Allemaal onbewezen stellingen, maar het hakt er wel in en doet de sector geen goed.

Het tijdelijk stilleggen van de varkensslachterijen Van Rooi Meat en de Vion-vestiging in Groenlo hadden direct een duidelijke invloed op het aantal geslachte varkens. Gelukkig draait alles inmiddels weer binnen de coronakaders. Wel blijven de slachterijen onder het vergrootglas liggen en is er nog steeds een kans dat er toch weer sluitingen komen. Zeker nu de grootste slachterij van Tönnies in Duitsland voorlopig stilligt, zou dat verkeerd kunnen uitpakken.

Door al die onzekerheden denk ik dat de meeste varkenshouders hun plan voor zes weken noodhuisvesting op hun bedrijf inmiddels al wel klaar hebben. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het toch echt wel heel verstandig om dat heel snel te doen. Zeker ook gezien de dreiging van de Afrikaanse varkenspest vanuit met name West-Polen. Mocht die virusziekte Duitsland binnenkomen of nog erger Nederland, dan hebben we pas echt problemen. Virusziekten maken de varkenssector kwetsbaar.

John Lamers
Redactie Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer