Keten+nog+belangrijker+door+corona
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Keten nog belangrijker door corona

De coronacrisis maakt het nog noodzakelijker om als varkenssector goed samen te werken in de hele keten. Niet alleen om de afzet nu en in de toekomst te verzekeren, maar ook om met een goed onderbouwd verhaal als sector met één mond te spreken. Dat blijkt uit het webinar van Rabobank Global Farmers.

De coronacrisis heeft niet alleen effect op de markt, maar zeker ook maatschappelijk en politiek. Dat stelde John de Jonge, COO van de divisie Pork bij Vion tijdens het webinar op 17 juni. 'Maatschappelijk staan we onder een enorme druk. Er wordt van alles bijgehaald, omdat we in de kijker staan. Alles ligt onder een vergrootglas, wat er gebeurt op het boerenerf qua diergezondheid, maar ook mest uitrijden bijvoorbeeld. Het transport naar de slachterij en het proces in de slachterij. Samenwerken met de hele branche in Coviva is noodzakelijk om draagvlak te houden door goed te vertellen waar we als hele sector mee bezig zijn. We hebben een goede sector met goede bedrijven en een goede structuur. Voor het voeren van lastige discussies hebben we elkaar nodig.'

Van alles bijgehaald

POV-voorzitter Linda Janssen merkt ook dat er door de coronacrisis van alles werd bijgehaald. 'Er werd direct gedacht aan problemen met dierenwelzijn en dat we zoveel exporteren, dat dus de sector wel kleiner kan. Welzijnsproblemen zijn niet opgetreden, doordat we in goed overleg de rust hebben bewaard. Qua export wordt vergeten dat we minstens 80 procent op de Europese markt afzetten en dat is geen echte export. Wel hebben we China als afzetmarkt nodig voor de producten die de Europese consument niet eet. We moeten dat als sector goed neerzetten en daarbij hebben we elkaar echt nodig. Met Coviva werken we hard aan een vitale varkenshouderij. Waarbij we zelf een saneringsplan hebben gemaakt, zodat bedrijven die te dicht bij woonkernen liggen, kunnen stoppen. Maar dat mag geen instrument worden voor verdere krimp. En de overblijvende bedrijven moeten wel kunnen innoveren. Ketensamenwerking is bij dit alles belangrijk, waarbij we continue toetsen wat de positie is van de boer.'

Verdienmodel belangrijk onderdeel

'Bij die ketensamenwerking moet het verdienmodel van de varkenshouder een belangrijk onderdeel zijn', stelde sectormanager Rabobank René Veldman. 'Anders is er geen bestaansrecht voor de keten. Als er vanuit de retail vraag komt voor aanvoer van vlees voor meerdere jaren dat aan specifieke eisen moet voldoen, dat vraagt om een investering, dan is er een gegarandeerde prijs nodig. Dat moet gekoppeld zijn aan het voer en een verdienmodel voor de keten met de bijbehorende transparantie.'

Effecten op de markt

Op korte termijn heeft de coronacrisis flinke effecten gehad op de markt. De vleesprijzen zijn met 24 procent gedaald en de biggenprijs zelfs met 54 procent. De impact van Afrikaanse varkenspest is volgens Veldman evenwel nog groter. Dit jaar ligt de productie in China nog 17 procent lager is de verwachting. Dat brengt de krimp in totaal op 35 procent. Voorlopig zullen hierdoor de prijzen goed blijven. Over drie tot vijf jaar is de markt hersteld. Met onze sector kunnen we dan binnen Europa goed concurreren op de markt voor hoogwaardig vlees. We zullen ons dan nog meer moeten richten op kwaliteit en efficiency door ketensamenwerking.'

Hoogwaardige bijproducten

Ook voor de Aziatische markt is ketensamenwerking volgens De Jonge noodzaak. 'Die testen nu al ons vlees op corona en vragen om steeds meer data over gezondheidszorg en herkomst. Die info kunnen we bieden met behulp van blockchain-technieken. Bedenk daarbij dat de afzet van bijproducten als koppen, poten en staarten voor China hoogwaardige producten zijn. Die bedragen 9 tot 10 kilo per varken.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer