Varkensproductie+iets+gedaald
Nieuws
© Varkens.nl

Varkensproductie iets gedaald

Varkensvleesverwerkers hebben tot eind mei ondanks de coronaperikelen de slacht en verwerking goed op peil kunnen houden. In de eerste 22 weken van dit jaar zijn er slechts 1,1 procent minder varkens geslacht. De gemiddelde slachtgewichten liggen een kilo hoger dan vorig jaar in dezelfde periode.

Tot en met 31 mei zijn er 6,63 miljoen vleesvarkens door Nederlandse slachterijen verwerkt tot varkensvlees. Dat zijn er 72.000 minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Wel ligt het gemiddelde slachtgewicht dit jaar een kilo hoger: 99,9 kilo ten opzichte van 98,9 kilo in 2019. Het vleespercentage is identiek gebleven. Een vleesvarken heeft gemiddeld 58,9 procent vlees. Dat blijkt uit de marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Export biggen en vleesvarkens

De levende export is de afgelopen vijf maanden met bijna 20 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Omdat de export van vleesvarkens naar slachterijen in het buitenland de afgelopen jaren ook al daalde, blijft het aandeel varkens dat in eigen land wordt geslacht toenemen. Nederlandse slachterijen verwerken nu 91 procent van alle in Nederland gehouden vleesvarkens. Het dichter bij huis slachten van meer vleesvarkens is goed voor het dierenwelzijn en het bewijst dat de Nederlandse slachterijen goed mee kunnen wat betreft de uitbetaalprijs.

De export van biggen is tot en met week 21 uitgekomen op 2,69 miljoen biggen. In dezelfde periode van 2019 waren dat 2,72 miljoen biggen en in 2018 nog 2,93 miljoen biggen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer