Bijna+7+euro+voor+aparte+vleessoorten
Nieuws
© Varkens Archief

Bijna 7 euro voor aparte vleessoorten

Om elk onderdeel van een vleesvarken optimaal tot waarde te kunnen brengen, is wereldwijde markttoegang cruciaal. Dat is voor de Amerikaanse varkensvleesproductieketen niet anders.

Toch zijn slechts twee afzetmarkten nodig, China/Hongkong en Mexico, om 80 procent van de bijzondere eetbare vleessoorten naar te exporteren. De aparte eetbare vleessoorten zijn het hart, de lever, nieren, snuit, tong, staart, oren, maag, blaas, baarmoeder en de poten.

Per gemiddeld Amerikaanse vleesvarken zijn die delen samen goed voor 3,8 kilo. In 2019 brachten deze gevarieerde vleessoorten bijna 7 euro per dier op. Om de optimale waarde per vleesdeel te behalen, worden specifieke afzetmarkten aangeboord.

Tongen, hart, lever en nieren

Tongen gaan bijvoorbeeld vooral naar Mexico, China en Japan. Het hart, de lever en nieren gaan naar Mexico en China. De poten, de snuit, de oren en de staart vinden hun weg naar Noord- en Zuidoost-Azië. In deze afzetregio vertegenwoordigen de blaas, maag en baarmoeder ook een interessante waarde.

De varkenspootjes zijn het top exportproduct naar China/Hongkong. Deze wegen samen bijna 1 kilo en brachten vorig jaar omgerekend 1,33 euro op, meldt de U.S. Meat Export Federation.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer