Van+Rooi+Meat+bestempelt+tot+besmettingshaard
Nieuws
© Varkens Archief

Van Rooi Meat bestempelt tot besmettingshaard

De tweede steekproef onder 200 medewerkers van Van Rooi Meat in Helmond heeft desastreuze gevolgen. De varkensvleesverwerker wordt verplicht de poort nog 2 volle weken gesloten te houden en alle 1.700 personeelsleden gaan 14 dagen in quarantaine. Dat besluit heeft de voorzitter van de veiligheidsregio in afstemming met het RIVM vanmiddag genomen.

Tot 17 juni zal er op de locatie in Helmond geen varkensvlees meer geproduceerd kunnen worden. De reden van de verlenging van de sluiting ligt hem in het te hoge besmettingspercentage van de tweede steekproef onder medewerkers. Daaruit blijkt dat 17 procent van de geteste personen positief is voor het coronavirus. Dat percentage is volgens de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost zodanig hoog dat zelfs gesproken kan worden van een besmettingshaard.

Om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt, gaan alle medewerkers van Van Rooi Meat in Helmond vanaf dinsdag 2 juni, voor 14 dagen in quarantaine. De medewerkers krijgen tijdelijk een beroepsverbod opgelegd. Dat betekent dat ze doorbetaald krijgen en niet ergens anders mogen gaan werken.

Omdat alle medewerkers in quarantaine gaan, is het niet nodig om nog aanvullende testen op de nog niet getestte personen te doen. De twee steekproeven zijn genoeg bewijs voor de veiligheidsregio om het besluit te kunnen nemen.

Naleving van belang

In eerste instantie ligt de verantwoordelijkheid voor het naleven van die quarantaine en beroepsverbod bij de betreffende personen zelf. Maar ook de werkgever, Van Rooi Meat, eventueel samen met het uitzendbureau heeft een verantwoordelijkheid. Controlerende instanties zien hierop toe.

De vleesverwerker zal aanvullende maatregelen moeten nemen, waardoor medewerkers veilig kunnen werken wanneer het bedrijf weer open gaat. Zoals het laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf en het opstellen en uitvoeren van een protocol voor een dagelijkse toetsing op gezondheid en welzijn van medewerkers.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer