Mexico+klimt+op+mondiale+varkensladder
Nieuws
© Freelancer

Mexico klimt op mondiale varkensladder

Voor Mexico gaat 2019 de boeken in als het jaar met veruit de hoogste productie van dierlijke eiwitten in het afgelopen decennium. Het land gaat er prat op om de op zes na grootste producent van dierlijke eiwitten ter wereld te zijn. De productie van varkensvlees nam 6,6 procent toe.

Mexico met haar ruim 126 miljoen inwoners is daarmee nog niet zelfvoorzienend geworden op het gebied van dierlijke eiwitten. Ten opzichte van 2018 is de jaarlijkse groeiverwachting van 2,7 procent wel gerealiseerd.

Vorig jaar was de varkenshouderij de sector die het meeste groei boekte. De productie kwam uit op in totaal 1,6 miljoen ton varkensvlees, een toename van 6,6 procent ten opzichte van 2018. Hiermee vestigde de Mexicaanse varkensvleesproductieketen zich op de vijftiende plaats van de lijst belangrijkste varkens producerende landen ter wereld.

De inlandse consumptie bedraagt ruim 2 miljoen ton en is dus nog flink hoger dan de varkensvleesproductie in 2019. Desondanks is de export van Mexicaans varkensvlees explosief gestegen: + 1.000 procent. Zo'n 30.000 ton varkensvlees werd verkocht aan Aziatische landen als Japan, China en Zuid-Korea. Mexico stijgt daarmee op de mondiale lijst van varkensvlees exporterende landen.

Impact corona merkbaar

De coronacrisis heeft ook een flinke impact op de inlandse vraag naar dierlijke eiwitten in Mexico. Van alle dierlijke producten, op eieren na, loopt de consumptie terug. Restaurants en eetgelegenheden zijn grotendeels gesloten en het besteedbaar inkomen van de Mexicaanse consument daalt door de coronacrisis.

Daarnaast krijgt de Mexicaanse veehouderij te maken met hogere productiekosten. De prijs van diervoeders stijgt, omdat de import van grondstoffen duurder is geworden. Dat komt met name door de sterk gedaalde waarde van de nationale munt: de Mexicaanse peso. Wat de gevolgen van het coronavirus zullen zijn voor de ontwikkeling van de Mexicaanse veehouderij. is afwachten.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer