Behendig+opdrijven%2C+vlot+reinigen
Nieuws
© EazySort

Behendig opdrijven, vlot reinigen

Het opdrijven van varkens kan sneller en efficiënter, meenden de bedenkers van EazySort. Sinds maart hebben zij hun lichtgewicht en behendig opdrijfschotje in productie genomen. Het afwerken van het innovatieve en duurzame plaatmateriaal doet de zes studenten van Aeres Hogeschool Dronten nog met de hand. Marktperspectief klonkt.

De kunststof opdrijfschotjes die nu in de praktijk worden gebruikt, zijn bijna dubbel zo zwaar als de EazySort. Afhankelijk van de maatvoering wegen die commercieel verkrijgbare schotjes ergens tussen de 4,9 en 5,5 kilo. Het innovatieve schotje weegt nog geen 3 kilo.

'Dat is naast de eenvoudige reinigbaarheid het grootste voordeel van ons opdrijfschotje', zegt Justine Post, student aan Aeres Hogeschool Dronten en een van de zes bedenkers van EazySort. 'Of het moet de extra optie zijn: het schotje met een soort alarmerend geluid. De varkens lopen daardoor sneller voor het schotje uit. Ook het lichte schotje met beide handen stevig vasthouden en dieren behendig in de juiste richting sturen.'

Duurzaam

Volgens Post is er al een aantal opdrijfschotjes aan de man gebracht. Het gebruikte materiaal voor het vervaardogen van het schotje is sterk en 100 procent duurzaam. De meest geavanceerde EazySort met alarm kost 57,50 euro exclusief btw. Het kale opdrijfschotje is 5 euro per stuk goedkoper.

Met deze verkoopprijs zitten de studenten ongeveer op het dubbele van die voor commercieel verkrijgbare opdrijfschotjes. Desondanks is er volgens Post volop interesse in het product vanuit varkenshouders en andere bedrijven uit de varkensproductieketen zoals transportbedrijven en varkensslachterijen. 'Uit het oogpunt van ergonomie en hygiëne biedt ons schotje voordelen.'

Marktkansen

Hoe groot de afzetmarkt is voor EazySort, vindt Post lastig in te schatten. 'Er zijn zo'n vierduizend bedrijven in Nederland en die hebben allemaal minimaal twee opdrijfschotjes. Maar de meeste bedrijven hebben er meer nodig, zeker als ze uit oogpunt van hygiëne een schotje per stal of per afdeling gaan gebruiken. Dus in mijn ogen is er een aardige groeipotentie.'

• Lees ook: Opdrijfschotje strijkt alle prijzen op

Het gebruik van EazySort is ook in de praktijk getest. Daniëlle van den Heuvel is een van Post haar medestudenten die aan de basis staan van EazySort. 'Zij heeft thuis een varkenshouderij en daar is met het schotje geëxperimenteerd. Het is verplaatsen van dieren gaat vlotter en diervriendelijker. Ook is met het lichtgewicht schotje makkelijker over hokafscheidingen te klimmen.'

Grijze kleur

Op dit moment is het schot alleen in de grijze kleur te verkrijgen. 'Met het oog op de opgang van het kleursysteem voor de verschillende diercategorieën in de varkenshouderij zijn we wel aan het nadenken over een uitgebreider kleurenpalet', aldus Post.


Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer