Het+verband+tussen+AVP+en+corona
Blog
© Jos Thelosen

Het verband tussen AVP en corona

Afrikaanse varkenspest (AVP) is de hoofdreden dat de varkensprijzen bij ons momenteel 'zo goed' zijn. Een virus dat nog lang niet weg is uit China. Zelfs niet in de buurt van onder controle hebben, volgens het laatste nieuws dat ik erover vernomen heb. Dagelijks sterven er nog varkens aan die gevreesde ziekte.

Intussen is het land ook in de ban van een volgende horror: het coronavirus. Wereldwijd stond de teller op 10 februari op minstens 910 overledenen en meer dan 40.500 besmettingen door het virus, meldt business insider. Hoe is het mogelijk dat de oorsprong van deze grootschalige problemen voor beide virussen in China ligt? Heeft u zich dit ook al afgevraagd?

De huidige corona-epidemie is volgens viroloog Raoul de Groot van de Universiteit Utrecht 'nu al erger dan die van SARS'. Destijds was het ook corona dat de SARS-pandemie in 2003 veroorzaakte en ook toen lag de oorsprong volgens de World Health Organization in China. Datzelfde geldt ook voor MERS, van de dromedarissen in Saoedi-Arabië in 2012: ook veroorzaakt door een coronavirus. Na lang zoeken bleken beide ziektes zoönoses te zijn en bleek dat zoogdieren drager of tussengastheer waren en vleermuizen het oorspronkelijke reservoir vormden.

Ook het huidige coronavirus dat in december uitbrak in China, blijkt een voorouder te hebben bij vleermuizen. Toen onderzoekers de genetische code van dit virus vergeleken met stammen die zij eerder bij vleermuizen hadden verzameld, bleek er een match: het coronavirus dat was aangetroffen bij vleermuizen bleek genetisch 96 procent identiek aan het coronavirus dat momenteel zoveel menselijke slachtoffers maakt. Dat is te lezen in het wetenschappelijke magazine Nature.

'Dat het nieuwe coronavirus uit vleermuizen komt staat wel vast', zegt De Groot. 'Eén plus één is twee: de virussen zijn nagenoeg hetzelfde.' Maar hoe dit virus in de mens is beland, is blijkbaar nog niet opgehelderd, meldt het artikel in NRC.

Er heerst een sterk vermoeden dat het te maken heeft met de zogenaamde 'wet markets'. Dat zijn markten waar onder meer vlees, maar ook levende dieren als honden, kippen, varkens, slangen en civetkatten worden verhandeld. Tot voor kort vonden deze nog veelvuldig plaats in China, maar sinds 22 januari 2020 is in Wuhan het verhandelen van levende dieren op deze markten verboden.

Veel mensen en levende en dode dieren bevinden zich op zo'n markt heel dicht op elkaar. In combinatie met vaak gebrekkige hygiëne en controle, maakt dit het tot een ideale omgeving voor zoönoses om over te gaan op een andere gastheer, met alle gevolgen van dien. Vleermuizen verkopen ze volgens mij niet op deze 'wet markets'. Alhoewel je bijna een verband zou vermoeden tussen AVP en corona: zou men in China door het schaarse aanbod van varkensvlees overgestapt zijn op….?

Anke Verhaegen Varkensarts bij Zoetis

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer