Continu%C3%AFteit+en+rust+bij+productie+varkens
Nieuws
© Varkens Archief

Continuïteit en rust bij productie varkens

De coronamaatregelen leiden in de varkenshouderij volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) nog niet tot acute problemen. Er zijn nauwelijks belemmeringen bij de aanvoer van diervoeders en afvoer van varkens. Varkenshouders, slachterijen en de gehele periferie zetten de schouders eronder.

De POV geeft in haar wekelijkse overzicht aan dat er geen knelsituaties binnenkomen over de arbeid die nodig is op de varkensbedrijven. Wel is er bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veel uitval door ziekte van personeelsleden, maar de keuringen in de slachterijen gaan zonder problemen door. De exportcertificering van biggen en vleesvarkens zit volgens de POV niet in de gevarenzone en de prijzen op de varkensmarkt lijken weer omhoog te gaan.

Coronamaatregelen en de effecten daarvan staan nu centraal, maar de dreiging voor insleep van Afrikaanse varkenspest is ook nog steeds aan de orde. Door alert te blijven en de standaard voorzorgsmaatregelen toe te passen, zijn het coronavirus en Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden. Basis is zo weinig mogelijk mensen op het varkensbedrijf te ontvangen en als ze er beslist moeten zijn, pas dan hygiëneprotocollen nauwkeurig toe.

Bezoeken controlerende instanties

Vanwege de coronamaatregelen hebben de POV en LTO een inventarisatie uitgevoerd bij de controlerende instanties, zowel de publieke als de private. Deze instanties hebben hun werkwijze aangepast. Controles willen ze zoveel mogelijk op afstand doen (remote auditing). IKB Varken (Kiwa-Verin) en IKB Nederland Varkens (DGB-varkenspost) schakelen ook zoveel mogelijk over naar controle op afstand. Certificerende instanties Kiwa-Verin en Producert informeren hun klanten daarover.

De POV vindt dat veiligheid en gezondheid voorop moeten staan en dat varkenshouders tijdens de coronacrisis niet moeten worden 'gedwongen' fysieke controles toe te staan. De borging van onze kwaliteitssystemen moet echter wel op een goed niveau worden gehouden om garanties over de kwaliteit en veiligheid van het Nederlandse varkensvlees te kunnen blijven geven.

Twee gedragslijnen

De POV adviseert de twee gedragslijnen en spreekt controlerende instanties hierop aan:
1. Controleorganisaties voeren uitsluitend fysieke bedrijfscontroles uit als dat strikt noodzakelijk is in het kader van het garanderen van de volksgezondheid en het behoud van markttoegang. Dit in overleg met de varkenshouder;
2. Controleorganisaties schakelen zoveel mogelijk over op 'remote auditing', op een risicogerichte manier. De verlenging van certificaten wordt gebaseerd op de uitkomsten van deze controles. Voorkomen moet worden dat boeren en tuinders hun certificaat kwijtraken en daardoor hun marktpositie.

Ook verwacht de POV dat milieucontroles en keuringen vanuit de gemeenten en verzekeraars (brandveiligheid) zoveel mogelijk op afstand worden ingevuld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer