POV+overlegt+weer+op+cruciale+punten+met+LNV
Nieuws
© DIRK HOL

POV overlegt weer op cruciale punten met LNV

Op specifieke onderwerpen die de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil bespreken is het overleg met het ministerie van LNV weer opgepakt. De POV heeft dit jaar overleg gevoerd over derogatie en wilde zwijnen. Maar op alle andere thema's en dossiers verloopt het overleg met LNV via het Landbouw Collectief.

Die ontwikkeling meldde Alfred van Lenthe, lid van het dagelijks bestuur van de POV, in zijn bijdrage tijdens het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid. 'Alleen op die twee belangrijke punten die passen binnen ons vijfsporenplan voor een vitale varkenshouderij zijn wij weer in gesprek gegaan met LNV. De ruimte voor de afzet van mest behouden en het voorkomen van Afrikaanse varkenspest zijn nu cruciale zaken voor onze sector.'

De POV besloot op 10 oktober om per direct alle overleg met het ministerie van LNV op te schorten. De druppel die de emmer deed overlopen, is de nieuwe stikstofregelgeving die het kabinet en de provincies willen invoeren. POV-voorzitter Linda Ja0ssen en haar achterban zijn het one issue-beleid van de overheid meer dan zat. Een integrale benadering van het milieubeleid is volgens de POV ver te zoeken en 'varkenshouders laten zich niet bestelen'.

Van Lenthe gaf ook aan dat er te veel geframed is op sanering van de varkenshouderij na de start van de stikstofdiscussie. 'Maar wij staan voor een vitale varkenshouderij met een gezond rendement in de toekomst. 40 miljoen euro vanuit de overheid is er om te investeren in het ontwikkelen van emmissiearme stalsystemen. Het bedrijfsleven draagt hetzelfde bedrag bij. Dus er is 80 miljoen beschikbaar om versnelling in emissiebeperking te brengen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer