Wie+het+weet+mag+het+zeggen
Blog
© Koos Groenewold

Wie het weet mag het zeggen

Aan deze zin uit een lied van Robert Long moest ik denken toen ik las dat onze LNV-minister, Carola Schouten, opnieuw mensen zoekt voor een denktank over het nieuwe landbouwbeleid. Deze keer hoopt ze op de deelname van maar liefst 300 agrariërs.

Personen uit de intensive veehouderij, zuivel, visserij, akkerbouw, tuinderij, boomkwekerij en anderen mogen hun mening met haar komen delen. Ten opzichte van de denktank van vorig jaar is dit ruim het dubbele. Ik vind het op zich een nobel streven om vooraf kennis te vergaren van mensen die letterlijk met de voeten in de klei staan. Die weten wat voor hen, en hun toekomst, belangrijk is.

Deze ontwikkeling baart me echter ook zorgen. Het gevoel bekruipt me dat de slimme koppen op het ministerie van LNV ook niet meer weten welke koers te varen. Daarom moeten ze zich nu wel beroepen op de doelgroep van het beleid. Het straalt uit dat er weinig vertrouwen is in de huidige overlegpartijen waarmee ze nu proberen te polderen. Op z’n minst merkwaardig omdat juist deze gesprekspartners de gehele sector vertegenwoordigen en alle kennis in pacht hebben. Desondanks wil onze minister een denktank oprichten met mensen die op de werkvloer staan.

Enige dagen later gaf de voorzitter van de POV, Linda Janssen, aan dat ze ieder kwartaal een halve dag wil meewerken op een varkensbedrijf van een POV-lid. Haar doel is om mee te werken en te luisteren wat een boerengezin bezighoudt. Binnen de POV is er toch voldoende kennis van wat zich op varkensbedrijven afspeelt? Maar toch gaat ook Janssen terug naar de werkvloer.
Om heel eerlijk te zijn, bovenstaande is wat beschamend. Maar van de andere kant, de dames durven wel over hun eigen schaduw heen te stappen. Ze tonen dat ze de wijsheid niet zelf in pacht hebben. Het siert ze dat er belang wordt gehecht aan de mening van het individu op de werkvloer.
Jan van de Weem Bedrijfsleider Manstal vleesproductie Melderslo

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer