Schoon+produceren+van+stervlees
Achtergrond
©

Schoon produceren van stervlees

Dag en nacht bezig zijn om de kost te verdienen, dat station in zijn leven is Dik van Veldhuizen gepasseerd. Met 2.400 vleesvarkens met een Beter Leven-ster, door secuur en hygiënisch te werken en vrijwel alles zelf te doen, is dat mogelijk. “Maar we blijven bezig met het toevoegen van meerwaarde en onderscheidend bezig zijn.”

De entree bij Dik en Henny van Veldhuizen is onberispelijk. De oprit, de typisch Veluwse boerderij, de tuin, de schuren en drie stallen met in totaal 20 voersilo’s. Met veel aandacht, zorg en hygiëne produceren ze varkensvlees met één ster. Het is een van de eerste pilotbedrijven voor het testen en ontwikkelen van de HyCare-managementaanpak in de praktijk. “Grondig schoonmaken en ontsmetten van stallen, weren van dieren bij de varkens en omkleden in een hygiënesluis was al onze werkwijze”, zegt Dik. “De stap naar HyCare was voor ons niet zo ingrijpend. Als iets schoon is dan is makkelijker schoon te houden en dat werkt wel zo prettig.”

Onderscheiden


Onderscheidend bezig zijn is iets wat Van Veldhuizen drijft. Meer vleesvarkens houden is echter niet wat ze willen. “Ik wil niet de hele dag in varkensstallen vertoeven. Wel zou ik het prachtig vinden om varkens op stro of strooisel te houden zoals bij het Wroetvarken-concept. Maar zoiets past niet op ons bedrijf”, zegt hij. “Daarom zijn we op het idee gekomen om uit te breiden met een exclusieve vleesveetak met twee Beter Leven-sterren.” Een voormalige kippenschuur die nu nog dienst doet als de reststal voor 200 vleesvarkens, moet daar grotendeels voor wijken. “Als alles volgens plan verloopt, gaat die nog voor 2020 plaats maken voor een open frontstal. We willen extra waarde toevoegen aan ons bedrijf door klein te beginnen met het concept Bief Select.”

Het bruist


Met die groeistrategie kunnen ze hun 14 hectare grond optimaal benutten voor de productie van snijmaïs en stro. Meer circulair worden. De 36 slachtrijpe Limousines of Blonde d'Aquitaines zetten ze af bij Meat Friends van de Van Loon Group. “Herkenbaar en (h)eerlijk vlees van mooie dieren”, zegt Van Veldhuizen. “Maar ook zijn we bezig met het realiseren van een atelier en verkooppunt van onder meer kinderkleding en cadeauartikelen. Mijn vrouw en een van onze dochters zijn creatief en maken alles zelf. Zo werken we aan een mooi familiebedrijf waar het op alle fronten bruist.”

Lees het artikel in Varkens.nl 11.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer