Afrikaanse+varkenspest+penetreert+Laos
Nieuws
©

Afrikaanse varkenspest penetreert Laos

Afrikaanse varkenspest (AVP) blijft om zich heen grijpen in Zuidoost-Azië. Laos heeft nu ook de eerste AVP-besmettingen officieel bekend gemaakt. Laos wordt deels omringd door Cambodja, China en Vietnam: landen die al langere tijd kampen met AVP.

Op 2 juni werd een eerste bedrijf in het zuiden van Laos ontdekt waar bijna 400 varkens ernstig ziek werden. De dagen erop zijn zes varkensbedrijven in dezelfde regio aangetroffen met eveneens ernstig zieke dieren en veel sterfte onder de varkens. Op de bedrijven liepen de sterftepercentages op tot boven de 70 procent. Samen hielden de bedrijven circa 2.200 varkens waarvan er bijna 1.000 zijn gestorven. Ruim twee weken na die ziekte-uitbraak is aangetoond dat het om Afrikaanse varkenspest ging.

Officieel is de OIE pas op 20 juni ingelicht over het besmet zijn van Laos. Er zijn vervoersbeperkingen ingesteld. Een probleem van de commerciële varkenshouderij in Laos is het grote aantal back yard farms en loslopende varkens in gehuchten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer