AVP+overschrijdt+Slowaakse+grens
Nieuws
©

AVP overschrijdt Slowaakse grens

Bij een backyard varkensbedrijf in Slowakije is Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. Het is voor het eerst dat dit EU-land te kampen krijgt met een AVP-besmetting. In buurlanden Hongarije, Polen en Oekraïne waart het AVP-virus al langere tijd rond.

Het bedrijfje met vier varkens ligt nabij de grens met Hongarije. Op dinsdag 23 juli is een dierenarts bij de doodzieke dieren gehaald. Die sloeg meteen alarm en stuurde bloedmonsters in. De dag erop was al duidelijk dat het Afrikaanse varkenspest betrof. De dag erop is de eerste AVP-besmetting van Slowakije officieel bij de OIE gemeld en gepubliceerd.

De vier dieren zijn geruimd, het bedrijf is gereinigd en ontsmet en er is een vervoersverbod voor varkens in de regio ingesteld. Ook krijgt het land te maken met verscherpte maatregelen wat betreft export van varkensvlees. In dat land zijn naast backyard bedrijfjes diverse grootschalige ondernemingen actief. Dat zijn onder meer Dan-Slovakia Agrar (8.500 zeugen en 45.000 vleesvarkensplaatsen), Polnovakia Agrar (5.300 zeugen en 150.000 vleesvarkens afleveren) en  Pigagro Group (4.000 zeugen die 130.000 varkens produceren).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer