Zeug+beschermen+tegen+drie+ondermijners
Nieuws
©

Zeug beschermen tegen drie ondermijners

Onverklaarbare vruchtbaarheidsproblemen zoals abortus, te veel dood- en zwak geboren biggen, terugkomers of te weinig totaal geboren biggen? Dan kan de lastig aan te tonen bacterie Leptospira in het spel zijn. MSD Animal Health introduceert een gerichte aanpak: in een handeling vaccineren tegen Parvo, vlekziekte én Leptospirose.

Er zijn veel oorzaken voor vruchtbaarheidsproblemen bij zeugen, waardoor niet direct aan leptospirose wordt gedacht. Leptospirose is lastig is aan te tonen. De bacterie zit kort in het bloed en de opgewekte antilichamen verdwijnen weer uit het bloed. Wel kan de kiem lang in de nieren en geslachtsorganen van zeugen persisteren, maar wordt de bacterie niet permanent uitgescheiden in de urine.

Duits onderzoek


Recente cijfers over het voorkomen van leptospirose bij zeugen in Nederland zijn er niet. Bij onderzoek in Duitsland in 2018 bleek 1 op de 5 zeugen met vruchtbaarheidsproblemen seropositief te zijn voor leptospirose. Risicofactoren zijn ongedierte en huisdieren in varkensstallen en een vochtige omgeving. Daarnaast is het volgens MSD Animal Health goed om bij de volgende technische resultaten leptospirose uit te sluiten: een afbigpercentage onder de 86 procent, een percentage abortussen van meer dan 1, meer dan 1,3 doodgeboren biggen per worp, meer dan 4 procent onregelmatige terugkomers of een combinatie van die resultaten. Een hoog aantal zwakke biggen bij geboorte kan eveneens een indicatie zijn voor leptospirose.

Met een leptospirosevaccinatie is er een gerichte oplossing voor vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt door Leptospiren. Met het vaccineren van Porcilis Ery+Parvo+Lepto van MSD Animal Health worden zeugen in een handeling beschermd tegen vlekziekte, Parvo en leptospirose.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer