Liquiditeit+verbetert%2C+zeugenbedrijf+nog+in+de+min
Nieuws
©

Liquiditeit verbetert, zeugenbedrijf nog in de min

De rekening courantpositie van de varkensbedrijven is dit jaar flink verbeterd. 72 procent van alle varkensbedrijven heeft nu een positief saldo, blijkt uit de liquiditeitsmonitor. Op de zeugenbedrijven is de rekening courant flink verbeterd, maar nog wel negatief.

De stand van de rekening courant is het resultaat van de bij- en afschrijvingen. Daarin zitten ook de neveninkomsten en privé-uitgaven. De rekening courant is gestegen door sinds dit voorjaar gestegen prijzen voor biggen en vleesvarkens. Voornaamste reden is het grote tekort aan varkensvlees in China. Daarnaast zijn ook de voerprijzen gedaald.

Langdurige prijsstijging


Bij de biggen steeg de prijs sinds het dieptepunt in november 2018 tot in de zomer. Daarna daalde de prijs wel, maar is inmiddels weer gestegen tegen het normale seizoenspatroon in. Bij de vleesvarkens zette de prijsstijging rond week 7 dit jaar in tot een hoog niveau in de zomer. Na een kleine dip steeg de prijs weer en ligt nu al wekenlang op een erg hoog niveau.

Inhaalslag


De zeugenbedrijven hebben op de rekening courant een flinke inhaalslag gemaakt. In het derde kwartaal verbeterde de rekening courant met 12.000 euro. Dat draagt bij aan de forse inhaalslag die de bedrijven hebben gemaakt. In februari was de rekening courant nog 100.000 euro in de min. Eind september is dat verbeterd naar 48.400 euro negatief. Waarbij er waarschijnlijk ook nog extra aflossingen zijn gedaan.

Verder verbeteren


De verwachting is dat de rekening courant verder verbetert, als de hoge biggenprijzen aanhouden en vanwege de gedaalde voerprijzen. De lagere voerprijzen en hoge vleesprijzen zullen ook op de vleesvarkensbedrijven de rekening courant naar verwachting verder verbeteren.

Positief op vleesvarkensbedrijf


In het derde kwartaal steeg de rekening courant op de vleesvarkensbedrijven met 17.000 euro naar 41.000 euro positief. Dat komt door een dip in de biggenprijzen, hoog blijvende vleesprijzen en gedaalde voerprijzen. De rekening courant is op vleesvarkensbedrijven doorgaans niet negatief. De vleesvarkensbedrijven kunnen schommelingen in de vleesprijzen doorgaans opvangen met lagere biggenprijzen.

De liquiditeitsmonitor komt tot stand in een samenwerking tussen Wageningen Economic Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Agrifirm en ABN AMRO. De gegevens zijn afkomstig van het Bedrijveninformatienet van Wageningen Economic Research.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer