Outdoor+zeugen+halen+deel+achterstand+in
Nieuws
©

Outdoor zeugen halen deel achterstand in

De prestaties van de outdoor zeugen blijven nog altijd behoorlijk achter bij de indoor zeugen in het Verenigd Koninkrijk. Wel zijn de resultaten van de zeugen die hun biggen in de buitenlucht grootbrengen vorig jaar behoorlijk gestegen, terwijl de prestaties van zeugen in stallen juist lichtjes zijn gedaald.

Bij de outdoor zeugen zijn de prestaties over de hele linie verbeterd. Het gemiddeld aantal gespeende biggen is in het afgelopen jaar - van juni tot juli - gestegen met 0,5 big per zeug. Dat komt voor rekening van minder uitval  (0,25 big gemiddeld) een hoger aantal levend geboren (0,05 big meer) en meer worpen per zeug (0,2 big meer).

Ruim drie biggen minder


De resultaten van de outdoor zeugen blijven ondanks deze flinke vooruitgang nog wel behoorlijk achter bij de indoor zeugen. Outdoor zeugen krijgen gemiddeld ruim drie biggen minder per jaar. Indoor zeugen halen gemiddeld 27,5 gespeende biggen per zeug per jaar. Die resultaten zijn er in het afgelopen jaar niet op vooruit gegaan maar zelfs heel licht gedaald. De uitval in het kraamhok is gestegen en het aantal worpen per zeug per jaar iets gedaald. Het aantal levend geboren biggen per worp steeg wel, maar kon de negatieve effecten niet voldoende compenseren.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer