Mestkeuken+veroorzaakt+imagodeuk
Nieuws
©

Mestkeuken veroorzaakt imagodeuk

Jarenlang fraudeerde de eigenaar van mestdistributeur W. Daas in Wintelre bij het vervoeren en bemonsteren van mest. Hij had zelfs een ‘mestkeuken’ en creëerde met zijn gesjoemel een ‘administratieve schijnwerkelijkheid’. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hielp hij meer dan 50 veehouders bij het wegwerken van hun bedrijfsoverschotten. Zo’n 35 van deze mestproducenten hangt nog een geldboete boven het hoofd. In totaal gaat het dan om meer dan een miljoen euro.

Onder de veehouders die mest leverden bij de mestdistributeur bevinden zich grote en professionele actoren die volgens het OM beter zouden moeten weten. “De verdachte heeft samen met de andere slechte elementen in de markt uitdrukkelijk bijgedragen aan het negatieve beeld waar boeren veel last van hebben”, zei de officier op de zitting die 7 oktober plaatsvond. “Ook na het bekend worden dat er een strafrechtelijk onderzoek liep, bleef de verdachte doorgaan met sjoemelen. Daarom werden in maart 2018 de vrachtwagens van het bedrijf in beslag genomen.”
De verdachte heeft drie bedrijven en wordt in verband gebracht met het niet verantwoorden van een half tot één miljoen kilo fosfaat met mest. “Gevreesd moet worden dat deze mest illegaal is uitgereden. Een andere bestemming is immers niet aannemelijk,” zei de officier op de zitting. “Dit is zonder meer een zeer grote hoeveelheid die een reële impact op de natuur zal hebben.”

Complexe wet


De Meststoffenwet is volgens het OM bovenmatig complex en de technische regelingen om het stelsel te handhaven zijn zeer fraudegevoelig. Tijdens de zitting is uitgebreid ingegaan op de werkwijzen om het GPS- en het bemonsteringssysteem te omzeilen. “Dat is makkelijk, maar dat systeem maakt echter wel de kern van het stelsel uit. Gecombineerd met de cultuur in de markt, valt daar bijna niet tegen te handhaven.”
Verdachte heeft de  strafbare feiten volgens het OM gedurende een reeks van jaren bewust en doelgericht gepleegd. “Verdachte was de spil van de fraude en die heeft hiertoe het initiatief genomen. Als intermediair was hij in de positie hiervoor en die heeft hij fors misbruikt.” De officier vindt daarom een gevangenisstraf van drie jaar en een beroepsverbod op zijn plaats. Tegen de drie ondernemingen van de verdachte werden boetes van 25.000 euro per bedrijf geëist.

Lees hier de uitspraak van het OM.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer