ZLTO+vraagt+uitstel+Brabantse+regels
Nieuws
©

ZLTO vraagt uitstel Brabantse regels

De generieke maatregelen die Provinciale Staten Noord-Brabant wil doorvoeren kunnen het beste worden uitgesteld. ZLTO pleit ervoor de aanpak van de stikstofproblematiek in Noord-Brabant te combineren met een gebiedsgerichte aanpak, zoals ook de Adviescollege stikstofproblematiek wil. Met gerichte economische impulsen profiteert niet alleen de natuur maar ook de woningbouw, industrie en de agrarische sector.

Dit voorstel voor een gebiedsgerichte benadering is door ZLTO op tafel gelegd bij de leden van Provinciale Staten. Die praten vrijdag 11 oktober over het advies ‘Niet alles kan’, opgesteld door het Adviescollege stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes. In het debat zal centraal staan wat de te nemen maatregelen betekenen voor de situatie in Noord-Brabant.

Economisch perspectiefplan


In een brief aan de Statenleden pleit ZLTO voor een gebiedsgerichte aanpak van de stikstofproblematiek in Brabant die niet alleen de natuur maar óók economische activiteiten als woningbouw, industrie en agrarische bedrijven een goede toekomst biedt. Daarvoor zou per gebied een economisch ‘perspectiefplan’ moeten worden opgesteld, zoals ook voor de natuur geldt.

Uitstel generieke maatregelen


ZLTO biedt aan om constructief mee te werken aan deze perspectiefplannen, maar vraagt dan wel om uitstel van de generieke maatregelen voor de Brabantse veehouderij. Zo kan worden voorkomen dat eerder vastgestelde generieke maatregelen en een nieuwe gebiedsgerichte aanpak elkaar in de wielen rijden. Alle plannen moeten in samenhang met elkaar tegen het licht worden gehouden, vindt de boerenorganisatie.

Praktische aanpak


In de brief aan Provinciale Staten herhaalt ZLTO nog eens de al eerder ingebrachte bezwaren tegen onderdelen van het provinciale beleid die voor heel veel veehouders onhaalbaar zijn. Een meer praktische aanpak met realistische termijnen zou uiteindelijk grote voordelen opleveren voor zowel de agrarische ondernemers als voor de Brabantse samenleving.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer