Stichting+wil+schade+stikstofbeleid+verhalen
Nieuws
©

Stichting wil schade stikstofbeleid verhalen

De schade die het kabinet en Gedeputeerde Staten van de provincies gaan veroorzaken met hun stikstofbeleid wil de Stichting Stikstofclaim collectief verhalen op de overheid. De stichting is op 9 oktober gestart en zal alle veehouderijsectoren vertegenwoordigen. Het bestuur wordt volgens de stichting ondersteund door een team van juristen en advocaten.

De stikstofmaatregelen die de Rijksoverheid en de provincies willen gaan treffen, zullen volgens de Stichting Stikstofclaim miljarden euro’s aan economische waarde van de agrarische sector af nemen. Dat zit hem in een aantal schades:
• Er zullen mogelijk duizenden bedrijven in alle sectoren naast de natuurgebieden moeten stoppen.
• Bedrijven die door willen naast natuurgebieden hebben geen ontwikkelruimte, de waarde zal dalen of ze worden onverkoopbaar. Latente ruimte en productierechten worden afgenomen zonder financiële compensatie.
• Het rekenmodel AERIUS bevat onzekerheden en maatregelen gebaseerd op dat model jagen ondernemers op kosten.
• Veel industriële bedrijven die stikstofoxiden uitstoten hebben geen Natuurbeschermingswetvergunning en vallen buiten de statistieken.

Collectieve procedures


Stikstofclaim zal de schadeprocedures collectief oppakken. Naarmate er meer deelnemers zijn, kunnen meer procedures worden gestart. De stichting roept veehouders op zich komende week aan te melden. Dat kost 150 euro per ondernemer. Aanmelden kan zodra de website stikstofclaim.nl online is. De binnengehaalde schadevergoedingen worden toegekend aan de deelnemers.
Het bestuur bestaat uit: John Spithoven (voorzitter), Mieke Smits (secretaris, melkveehouderij), Nynke Koopmans (penningmeester, melkveehouderij), Marcel Doesschot (intensieve veehouderij) en een nog vacante vijfde plek (wordt nog ingevuld).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer