Boerenprotest+ijlt+na
Nieuws
©

Boerenprotest ijlt na

Sporen van het boerenprotest op 1 oktober worden letterlijk snel weggewerkt op het Malieveld in Den Haag. De media blijven de roep van agrarisch Nederland om meer maatschappelijke en politieke waardering en een eerlijke behandeling nog steeds voeden.

Volgens Staatsbosbeheer valt de schade aan de graszode mee op het Malieveld. Er zijn wat trekkersporen die moesten worden hersteld, maar verder vielen de gevolgen van de zware belasting mee. Met het prikken van gaatjes in het gras om het te beluchten werd de verdichting van de zode verholpen. De opbouw van de tenten van het volgende grote evenement (Cirque du Soleil) op het Malieveld ondervindt geen vertraging door de #Agractie.

Spontaan?


De media zijn inmiddels overgestapt op analyses van de boerenactie en welke partijen daaraan hebben bijgedragen. Diverse dagbladen berichten dat zeker vier megabedrijven financieel fors hebben bijgedragen aan de boerenactie. Er wordt zelfs gesuggereerd dat het daarom geen spontane actie van de boeren zelf was.

Ook de mogelijke vervolgacties van de boeren kregen media-aandacht. Vooral het lamleggen van de voedselvoorziening van Nederland zou op til staan als de politiek niet binnen vier weken met antwoorden komt op de boerenvragen. Actievoeren bij Schiphol is ook geopperd, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Volgens Schiphol levert de luchtvaart minder dan 2 procent van de stikstofdepositie in Nederland. Dat is een kleine bijdrage, zeker in vergelijking met de agrarische sector als geheel (40 procent).

Fakenieuws


De boerenprotestdag leverde ook fakenieuws op waar een nieuwsbron als Nu.nl weer mee uitpakte. Zo zou de actiedag zo netjes zijn verlopen dat er nauwelijks vuilnis achterbleef. Dat beeld was inderdaad terecht, maar om dan een de puinhoop na een muziekfestival in België te gebruiken om de nalatenschap van een milieuprotest uit te beelden, dat ging zelfs Facebook te ver.

Inleveren


"Iedereen moet nu inleveren. Maar de boeren zijn te lang en te vaak onze boksbal geweest. Het is als bestuurder veel lastiger onderhandelen met grootmachten als Shell of Schiphol aan klimaattafels, al was het alleen maar omdat je daar oog in oog zit met je vrindjes van vroeger. Dan is het handiger de landbouw voor voldongen feiten te stellen. Ik denk dat het hoog tijd wordt om de boer even te ontzien. Of anders, al was het maar voor de vorm, óók afscheid te nemen van een tiental Natura2000 gebieden. Iedereen moet tenslotte inleveren", schrijft microbioloog Rosanne Hertzberger als blogger van NRC .

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer