Hygi%C3%ABnebesef+op+het+netvlies+gebrand
Nieuws
©

Hygiënebesef op het netvlies gebrand

Het besef dat gezonde varkens meer rendement en werkplezier opleveren, is er wel bij veel varkenshouders. Maar een integrale hygiëneaanpak op het eigen bedrijf toepassen, neemt nog geen hoge vlucht. MS Schippers en Van Loon Group merken dat het vliegwiel wel begint te draaien.

Het aantal varkensbedrijven met het HyCare-managementsysteem groeit gestaag door. Volgens Mark Schippers, directeur van MS Schippers, passen momenteel zo’n 50 bedrijven de integrale hygiëneaanpak toe. Van dat aantal varkenshouders zijn er negen die hun vleesvarkens met een Beter Leven-ster leveren aan vleesverwerker Van Loon Group. Binnen afzienbare tijd komen er vijf HyCare-bedrijven bij, vertelde technisch directeur Roland van Loon tijdens de officiële opening van HyCare-bedrijf A. Borkus in Wehl. “De bewustwording van en focus op hygiëne bij varkenshouders groeit. Met preventie moeten we oorzaken van gezondheidsproblemen bestrijden. En dan moet het totaalplaatje gewoon kloppen.”

Doorzetten


MS Schippers en Van Loon Group organiseerden op 11 september bij het praktijkbedrijf samen een interactieve bijeenkomst. In 2018 hebben ze samen met de Rabobank een investeringsfonds opgericht en een pot gevuld met 1,6 miljoen euro. Dit fonds verstrekt onder gunstige voorwaarden financieringen aan de varkenshouders om het coaten van de varkensstallen mogelijk te maken. “Het vliegwiel begint te draaien”, zei Van Loon. “Onze ambitie is om eind 2020 veertig HyCare-varkensbedrijven te hebben. Varkenshouders die ermee werken, ervaren dat het wat oplevert en ze hebben meer werkplezier. Ze zijn trots op hun nette stallen en gezonde dieren.”
Schippers gaf aan dat HyCare wel doorzettingsvermogen en discipline vergt. “Coaten is een eenmalige kostenpost, maar de dagelijkse werkzaamheden volgens strikte hygiëneregels uitvoeren, maakt het lastig. Zonder HyCare-coaching lukt het niet. Tophygiëne zit niet in een potje, anders was het al lang en breed gemeengoed in de sector.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer