Zelfsturende+stal
Blog
©

Zelfsturende stal

Data op zich hebben geen commerciële waarde. Dit krijgt het pas als er iets mee gedaan kan worden, door ze te delen en/of er mee te sturen. Voorwaarde daarvoor is in de eerste plaats dat de data meetwaarden accuraat weergeven.
Via een draadloos netwerk kun je tegenwoordig makkelijk elke paar minuten data online zichtbaar krijgen op een dashboard. Dat heeft echter alleen zin als de meetwaarden kloppen. Voor de concentraties temperatuur en kooldioxide in de afdeling gaat dat bij oordeelkundig gebruik meestal goed. Maar voor ammoniak wordt het al lastiger, zeker bij lage concentraties. Mede daardoor is het nog lastiger om de effectiviteit van een luchtwasser real time te meten. Als de meetwaarden echter kloppen, wordt het delen van data interessant.
Ondernemers zijn nieuwsgierig naar actuele meetwaarden, ze geven immers inzicht in bijvoorbeeld het stalklimaat. Als men eenmaal weet hoe men het doet, is de logische vervolgvraag die direct daarop wordt gesteld: "Hoe doe ik het in vergelijking met mijn collega's?". Door data te delen wordt het vergelijken met collega's mogelijk. Dat biedt grote voordelen, want het kan inzicht bieden op welke gebieden er nog een uitdaging voor de ondernemer ligt.

Met het sturen van data is het technisch gezien geen probleem om procesapparatuur te laten aansturen door sensoren die elke paar minuten meten. Het gebeurt nu al dat de frequentie van de mestschuif wordt aangestuurd door een ammoniaksensor die boven een bepaalde concentratie aangeeft dat de schuif de eerstvolgende vijftien minuten moet schuiven. Het aansturen van klimaatapparatuur is vooralsnog echter een brug te ver. Dat kan pas als we voor de klimaatomstandigheden in een stal exact weten binnen welke bandbreedte de klimaatparameters mogen zijn én als we het risico op niet functionerende apparatuur kunnen uitsluiten. Het zal nog wel even duren voordat de zelfsturende stal er is.

Gé Backus
Directeur Connecting Agri & Food

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer