Lets+KVP+succes
Nieuws
©

Lets KVP succes

Waar Afrikaanse varkenspest met name onder wilde zwijnen nog regeert, is Letland recent officieel verlost van het Klassieke varkenspestvirus binnen de landsgrenzen. Het OIE heeft het Baltische land het certificaat ‘vrij van Klassieke varkenspest’ gegeven.

Sinds medio 2014 kampt Letland (ingeklemd tussen Estland en Lithouwen en grenzend aan Rusland en Wit-Rusland) met de gevolgen van Afrikaanse varkenspest (AVP). In dat jaar zijn er ook enkele gevallen van Klassieke varkenspest (KVP) bij OIE gemeld, met name van uitbraken onder wilde zwijnen.

Dankzij allerlei maatregelen om AVP het land uit te krijgen (zoals het slachten van varkens van bedrijven in besmette gebieden, aanscherpen van de biosecurity, jacht op wilde zwijnen) is het land dus vrij ongemerkt vrij kunnen worden van het KVP-virus. Het is nog de vraag of Letland werkelijk baat heeft bij deze ‘vrij van KVP’-status wat betreft de handel in varkens en varkensvlees met andere landen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer