Goede+hygi%C3%ABne%3A+hoge+groei%2C+lage+uitval
Nieuws
©

Goede hygiëne: hoge groei, lage uitval

Een goed hygiënemanagement heeft positieve effecten op de biggenopfok. De uitval daalt met een kwart en voerkosten met 9 procent. Dat blijkt uit de resultaten van 10 rondes gespeende biggen, met verschillende genetica, die experts van De Heus Voeders en MS Schippers hebben bijgehouden.

Het gaat om de resultaten van de gespeende biggen op proefbedrijf De Raamloop. Tijdens de tien rondes zijn er biggen opgelegd van vijf verschillende fokkers en meerdere verschillende genetica. Qua zeugen van Deense genetica tot PIC en Topigs Norsvin en eindberen van Piétrain tot Tempo. Dat levert een goede dwarsdoorsnede op van de gespeende biggen zoals die in Nederland zijn te vinden.

Op proefbedrijf De Raamloop wordt de HyCare hygiëne management methode toegepast. Dat betekent schoon drinkwater, porievrije vloeren, goede reiniging & ontsmetting, ongediertebestrijding en dierverzorging. De biggen komen daardoor in een kiemarme omgeving en hebben een lage ziektedruk

De technische resultaten van de biggen laten duidelijk zien dat een goede hygiëne een positieve invloed heeft op de prestaties van de biggen. De resultaten van de afgelopen 10 rondes zijn gecorrigeerd voor het groeitraject van 7 tot 25,5 kilo en vergeleken met de gecorrigeerde cijfers van AgroVision in 2018. “Omdat we met biggen van verschillende herkomst en verschillende genetica werken kun je het landelijk gemiddeld prima al leidraad gebruiken”, vindt Rinus Veldhorst, product manager bij De Heus.

Lagere voerkosten

De uitval ligt gemiddeld genomen 23,6 procent lager dan het landelijk gemiddeld en komt daarmee onder de 2 procent uit. Tegelijk groeien de biggen 14,5 procent meer per dag. Terwijl ze 8,6 procent minder voer gebruiken. De voerkosten dalen met 9,0 procent.

De voerkosten dalen harder dan het voerverbruik omdat het mogelijk is om sneller te schakelen naar goedkoper voer. “De biggen eten direct na spenen al heel goed”, zegt Veldhorst. “Daar moet je ook goed op letten. Je moet voorkomen dat je te lang doorgaat met duur voer en de biggen zich overeten. Bij een goede hygiëne kun je sneller schakelen naar een eenvoudiger voer.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer