QS+meldt+reductie+van+35%2C7+procent
Nieuws
©

QS meldt reductie van 35,7 procent

In vijf jaar tijd hebben Duitse veebedrijven die meedoen aan het kwaliteits- en zekerheidssysteem QS het antibioticagebruik met ruim 35 procent teruggebracht. Duitse varkenshouders zijn koploper met een daling van bijna 42 procent.

Tussen 2014 en 2018 is ruim 250 ton antibiotica minder gebruikt bij de QS-bedrijven in Duitsland. Dit is een afname van 35,7 procent blijkt uit registraties in het kader van de QS-regeling. Het antibioticagebruik neemt af voor alle diersoorten. De inzet van kritische antibiotica in stallen is sinds 2014 nog veel meer gedaald. De hoeveelheid van de zogenaamde reserve-antibiotica, die van groot belang zijn voor de menselijke geneeskunde, is afgenomen met 46,7 procent.
In de varkenshouderij is de hoeveelheid toegediende antibiotica tussen 2014 en 2018 met 41,9 procent verminderd. Deze reductie is vooral geboekt bij bedrijven met vleesvarkens en/of zeugen. Bedrijven met enkel biggenopfok hebben in vijf jaar tijd hun antibiotica verminderd met 7,9 procent.

QS-monitoring dekt 95 procent van de varkensvlees- en pluimveeproductie in Duitsland. Sinds 2012 wordt het gebruik van antibiotica bij de aan QS deelnemende bedrijven bijgehouden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer