Paard+van+Troje%C2%A0
Blog
©

Paard van Troje 

Op de dag dat activisten het varkensbedrijf in Boxtel bezetten, stond ik ’s avonds op het podium in MFC Oelbroeck in Sint Anthonis. Mijn team BIG Challenge Media presenteerde daar de theatervoorstelling Wij, Varkenland. De opbrengsten waren voor KWF.
In Wij, Varkenland vertelt theatermaker Lucas De Man het verhaal van een varkenshoudersfamilie, vanuit verschillende perspectieven gezien. Hij maakte de voorstelling zes jaar geleden al, om boeren en niet-boeren met elkaar in gesprek te laten gaan en vooroordelen weg te nemen. Het viel me op dat bijna alles uit de voorstelling nog superactueel is.
Dat is mooi, maar ook zorgelijk. Blijkbaar is er in zes jaar tijd nog maar weinig wederzijds begrip gecreëerd. Sterker nog: de polarisatie is alleen maar toegenomen. En dat is misschien nog wel waar ik me het meest zorgen over maak. Op alle fronten is het extremistischer geworden. Ook aan ‘onze’ kant. 

Het is nu drie weken na ‘de bezetting’ en nog steeds staan social media en opiniepagina’s vol met meningen van varkenshouders die zich onjuist bejegend voelen. Ik snap dat heel goed, maar het is de vraag of het zin heeft om er onze dagen mee te vullen. Helemaal als het delen van emoties overgaat in opruiend gedrag. Een ‘wij tegen de rest van de wereld’. Waarbij ‘de rest’ ook andere schakels uit onze keten betreft.
De vraag is wat een varkenshouder op langere termijn opschiet met dat soort activisme. Mijn advies: bepaal beleid op dit soort extremisme en focus weer op je core-business: goed varkensvlees produceren en vermarkten. Want de markt gaat de komende jaren in rap tempo veranderen. En dan kun je maar beter een paar sterke samenwerkingspartners hebben als het er op aan komt. 

Lucas De Man heeft het in zijn voorstelling over ‘de Chinezen komen’. En ook dat onderwerp is nog actueel. Belangrijk verschil met zes jaar geleden is dat ze geen vlees komen halen maar brengen. AVP is dé aanleiding voor de Chinese overheid om een streep te zetten door alle backyardfarms en dé wereldproducent van varkensvlees te worden. De ruimte is er, de professionaliteit en het doorzettingsvermogen ook. Reken dus maar dat die plannen op de tekentafel liggen. China zal zich nooit meer afhankelijk willen voelen van de rest van de wereld.
En dat is hier het échte gevaar. Want terwijl wij onze energie verspillen aan een vreemdelingenlegioen, rijdt onze grootste vijand het Paard van Troje binnen. En dan kun je toch maar beter vertrouwen op een sterk eigen leger, dan dat je als huurling ten strijde moet trekken.  

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer